Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Team Neurje

Kdo smo?

Smo ekipa, ki se v prostem času aktivno ukvarja z lovi na nevihte (storm chasing). Poleg aktivnega zbiranja foto in video materiala se ukvarjamo tudi z obveščanjem javnosti pred različnimi vremenskimi ujmami (Storm Alarm Map). To počnemo preko različnih slikovnih in tekstovnih podlag. Naš cilj je zagotoviti skupnost, ki bo drug drugemu pomagala glede razumevanja dogajanja v ozračju in razlikovanja vseh vremenskih pojavov. Naša spletna stran vam ponuja širok vpogled v vse kar je povezano z besedo “nevihta”. Objavljamo tudi redne reportaže iz lovov na nevihte in reportaže ter kratke analize ekstremnejših vremenskih dogodkov po Sloveniji.

Kaj je storm chasing oziroma lov na nevihte?

Velik del ekipe izdatneje privlačijo nevihte. V svetu obstajajo posebne skupine ljudi, ki jih nevihte (predvsem močnejše) tako navdušujejo, da jih namenoma zasledujejo ter opazujejo, fotografirajo, snemajo itd. Ta dejavnost se imenuje lovljenje neviht (ang. storm chasing) in je razvita predvsem v Združenih Državah Amerike, kjer so nevihte zelo močne in ustvarjajo močne tornade. Početje je lahko zelo nevarno, zato imajo t.i. storm chaserji posebej prilagojena vozila, s katerimi se lahko zapeljejo v nevihto ali zelo blizu tornada. Lovljenje močnih neviht s tornadi je za večino chaserjev kot nekakšen adrenalinski šport in jim nudi sprostitev ter užitek ob opazovanju nevarnih pojavov. Nekateri se s tem ukvarjajo tudi v znanstvene namene ali za snemanje dokumentarnih in drugih oddaj. Mnogi so tudi poročevalci, ki državni meteorološki službi sporočajo lokacije ter moč tornadov, da lahko opozorijo lokalno prebivalstvo.
V Sloveniji je lovljenje neviht precej nepoznana in odmaknjena dejavnost, vendar imamo tudi pri nas nekaj zelo uspešnih lovcev na nevihte. Tukaj gre vsekakor izpostaviti Marka Korošca, ki je tako vrhunski fotograf kot velik navdušenec nad redkimi ali nevarnimi vremenskimi pojavi in je vzor vsem nam, ki nas to zanima. Kombinacija ljubezni do fotografije in ekstremnega vremena pripelje do izjemnih fotografij, ki jih Marko objavlja na svojih straneh.

Več o nas

God moves in a mysterious way, his wonders to perform. He plants his footsteps in the sea, and rides upon the storm.

Kontakt

urednistvo@neurje.si

ales.rozman@neurje.si

Odgovorni urednik – Leon Hardi

Ekipa:

Aleš Rozman

Klemen Bandelj

Domen Svetlin

Gregor Vojščak

Amadej Bernard

Leon Hardi

Nejc Trampuž