Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Storm Alarm Maps – NAPOVED NEVIHT

Osveženo: 23. 05. 2019, ob 21:00
Velja: 24. 05. 2019, od 11:00 do 20:00

V petek bo večinoma sončno, občasno čez dan in popoldan ponekod zmerno oblačno. Čez dan in predvsem popoldan bo v zahodni Sloveniji nastalo nekaj posameznih ploh in neviht, ki pa bodo šibke narave. Ob morebitnih nevihtah se sicer lokalno lahko pojavi kakšen močnejši naliv ter kakšno zrno manjše toče. 

Smer pomikanja ploh in neviht: SZ -> JV
Hitrost pomikanja ploh in neviht: počasna

Spremljajte nevihte z nami preko naše facebook strani Neurje.si

SPREMLJAJTE RADARSKE SLIKE PADAVIN


LEGENDA 

Možnost neviht – Brez kakšnih večjih posebnosti

1. LEVEL – (možnost manjše materialne škode) – Možnost nastanka močnejših večceličnih neviht z močnimi nalivi, sunki vetra ter točo premera 1-3 cm. Obstaja manjša možnost nastanka supercelične nevihte ali nevihtne linije z močnejšimi nalivi, vetrom in točo.

2. LEVEL – (možnost večje materialne škode) – Možnost nastanka več superceličnih neviht in/ali nevihtnih sistemov z močnimi nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo premera 3-7 cm. Obstaja možnost vetroloma in manjša možnost nastanka tornada ali trombe, prav tako obstaja možnost manjših poplav.

3. LEVEL – (možnost nastanka ogromne materialne škode – NAJVIŠJA STOPNJA NEVARNOSTI) – Velika verjetnost pojava več močnejših superceličnih neviht in nevihtnih sistemov s silovitimi nalivi (hiter porast hudournikov in manjših potokov), močnim nevihtnim pišem (preko 100 km/h) ter debelo točo nad 7 cm premera. Obstaja večja možnost nastanka tornada ter velika verjetnost obsežnejših vetrolomov in hudourniških poplav.


POMEMBNO: Sistem informiranja obiskovalcev o vremenskih ujmah ne velja kot opozorilni sistem. Podatki in zemljevidi, ki so dosegljivi na spletni strani, so informativne narave in zatorej ne odgovarjamo za morebitna odstopanja ter nastalo škodo ob vremenskih neurjih ali ukrepih za zaščito pred njimi. ARSO je edini zakonsko pooblaščen za izdajo opozoril! Informativne prognoze neviht so izdelane z razlogom, da javnosti podrobneje predstavimo MOŽNOST le-teh, ter da posredno vplivamo na zmanjšanje obsega morebitne materialne škode, škode v kmetijstvu ter tudi zaščitimo človeška življenja. Sistem ni bil in nikoli ne bo na ravni dobičkonosnosti, saj so človeška življenja neprecenljiva.

Napovedi neviht izdajamo na podlagi pregleda izračunov meteorološkega modela WRF-ARW in lastnih izkušenj ter znanja. Plohe in nevihte so lokalnega ali krajevnega značaja. Tovrstnih pojavov ni mogoče locirati na točno določena manjša območja ali celo kraje. Napovedovanje konvektivnih padavin je zelo zapleteno, saj so za razvoj ploh in neviht pomembni številni dejavniki, ki se med seboj prepletajo in povezujejo. Treba se je zavedati, da pri napovedovanju ploh in neviht vedno obstaja možnost odstopanj.