Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Pred nami so hladni, oblačni, občasno deževni in vetrovni dnevi

Nad zahodno Evropo je obsežno območje visokega zračnega pritiska s centrom nad Britanskim otočjem. Nad severnim Sredozemljem pa se poglablja ciklonsko območje.

Sinoptična karta Evrope in severnega Atlantika (MeteoCentre)

Nad večjim delom Evrope so temperature še naprej nizke. Zasluge za takšne temperature si “lastijo” vetrovi severnih smeri, ki preko srednje Evrope pihajo proti Sredozemlju in prinašajo hladen zrak. Izstopa območje Pirenejskega polotoka, kjer se v teh dneh temperature že povzpenjajo nad 30 °C. Nekoliko topleje je tudi ponekod na Balkanu in daleč na vzhodu stare celine. Nad srednjo Evropo prevladuje hladna zračna masa, ki višje ležečim krajem na območju Alp prinaša tudi ugodne temperature za sneg. Nad območjem Apeninskega polotoka se poglablja ciklonsko območje, ki bo v teh dneh vplivalo tudi na vreme pri nas in v naši okolici. Višinsko jedro hladnega zraka se bo v prvih dneh prihodnjega tedna počasi pomikalo proti jugu Italije. Nad našimi kraji bodo prevladovali vetrovi severnih in vzhodnih smeri, pod Velebitom pa bo pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih dosegala orkanske sunke vetra.

Pri nas bo do četrtka prevladovalo oblačno in vetrovno vreme. Občasno se bodo pojavljale padavine, pogosteje v vzhodni Sloveniji. Temperature bodo za ta čas precej nizke. V gorah bo snežilo.

Največ padavin bo na vzhodu Slovenije

Do četrtka bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Teh bo danes sprva več na jugu Slovenije, zvečer pa se bo težišče padavin pomaknilo nad vzhodno polovico države in takšen vzorec dogajanja bomo spremljali vse do srede ali celo do četrtka – Torej več padavin v vzhodni Sloveniji in več suhega vremena proti zahodu države. Na Primorskem bo v prihodnjih dneh, ob močni burji, večinoma suho. Zaradi močnih vetrov severnih smeri bodo padavine občasno izdatnejše na privetrenih straneh hribovitih delov vzhodne Slovenije (Pohorje, Haloze, Slovenske Gorice, Gorjanci, Kočevski Rog, …) in v delu Kamniško Savinjskih Alp in Karavank. Lokalno lahko na teh območjih pade preko 100 mm dežja, medtem ko ga bo drugod na vzhodu Slovenije večinoma med 40 in 70 mm, lokalno kje tudi več ali manj. V zahodni in osrednji Sloveniji bo do četrtka večinoma padlo med 20 in 40 mm dežja.

Slika prikazuje predvideno skupno količino padavin do četrtka čez dan po izračunu Evropskega meteorološkega modela ECMWF. Poudarjamo, da slike nikakor ne gre jemati dobesedno, pač pa lahko iz nje razberemo le predvideno razporeditev padavin in približno količino padavin, ki bo padla nad določenim območjem. Možna so odstopanja.
Vir karte: Kachelmannwetter

Nizke temperature in nizka meja sneženja

Naši kraji so v primežu hladnejše zračne mase. Temperature bodo v teh dneh, za ta čas, zelo nizke. Marsikje se dnevne temperature ne bodo dvignile nad 10 °C. Ob vetrovih severnih smeri pa bo občutek nizkih temperatur še precej izdatnejši. Temperature se bodo v večjem delu države gibale med 5 in 10 °C, nekoliko višje bodo šele v sredo in predvsem v četrtek. Na Primorskem se bodo najvišje dnevne temperature povzpele do okoli 15 °C.

Meja sneženja se danes nahaja nekje med 1700 in 2000 m, v ponedeljek pa se bo postopno še spuščala. Ničta izoterma v nedeljo čez dan giblje med 2100 in 2400 m nadmorske višine, na območju Julijskih Alp pa nekoliko pod 2000 m. Ta se bo v ponedeljek popoldan in predvsem v noči na torek spuščala in se do torka zjutraj spustila do višine nekje med 1000 in 1200 m, lokalno tudi pod 1000 m. Meja sneženja bo tako najnižja v torek zjutraj in dopoldne, ko bo lahko ponekod snežilo do okoli 800 m nadmorske višine.

Slika prikazuje vertikalni časovni presek nad Mursko soboto med nedeljo zjutraj in nočjo na sredo.  Prikazuje temperaturo zraka po višini od tal do višine 5000 m nad morsko gladino in relativno zračno vlažnost po višini glede na termin. Vidimo, da bo ničta izoterma najnižje v torek zjutraj in dopoldne.
Vir slike: ARSO

Močni vetrovi severnih in vzhodnih smeri, na Primorskem orkanska burja

Zaradi ugodnih postavitev zračnih mas bodo nad našimi kraji pihali močni vetrovi vzhodnih in severnih smeri. Veter bo najmočnejši od nedelje zvečer pa do torka dopoldan, ko bo ponekod v notranjosti države, na izpostavljenih mestih, dosegal hitrosti med 70 in 80 km/h. Izpostaviti gre predvsem gričevnata območja na severu in vzhodu Slovenije. Pod Karavankami bo veter občasno, na izpostavljenih mestih, v sunkih dosegal hitrosti okrog 100 km/h.

Na Primorskem bo zapihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 120 km/h. Še močnejša bo v nekaterih višje ležečih predelih na zahodu Slovenije. Na območju Valovje Rebre, Trnovskega gozda in še kje bodo sunki na burji izpostavljenih mestih dosegali hitrosti tudi krepko nad 150 km/h. Veter bo postopno začel slabeti v torek.

V drugi polovici naslednjega tedna bodo temeprature postopno vse višje, pokazalo se bo tudi več sonca, zapihal pa bo veter zahodnih smeri.

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od