Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Prihaja hladna fronta z izrazito ohladitvijo in padavinami, ponedeljek bo ponekod zimski

  • Home
  • Splošna napoved
  • Prihaja hladna fronta z izrazito ohladitvijo in padavinami, ponedeljek bo ponekod zimski

Nad našimi kraji prevladujejo jugozahodni vetrovi, ki prinašajo topel in vlažen zrak. Nad Skandinavijo se nahaja globoko ciklonsko območje, katerega hladna fronta sega vse do Iberskega polotoka. Fronta z izrazito ohladitvijo se približuje Alpam in bo jutri dosegla tudi naše kraje. Nad severnim Jadranom bo nastalo plitvo ciklonsko območje, katerega posledica bo povečana količina padavin nad našimi kraji. Zapihali bodo vetrovi severnih smeri, ob Jadranu zmerna do močna burja.

Satelitska slika oblačnosti nad Evropo danes dopoldan. Lepo je vidna hladna fronta, ki se od severozahoda približuje Alpam. Nad južnim delom Skandinavije je lepo razvidno globoko ciklonsko območje, nad Apeninskim polotokom in okolico pa oblačnost, ki je posledica toplih in vlažnih vetrov jugozahodne smeri. Vir satelitske slike oblačnost: sat24.com

NEDELJA: Pihal bo jugozahodnik, temperature se bodo povzpele v bližino dvajsetice

Popoldan bo na vzhodu države sončno, proti zahodu pa bo vse več oblačnosti. Ponekod na Notranjskem in Primorskem bo popoldan in zvečer že občasno rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo jugozahodnik, ki bo najbolj izrazit v severovzhodni Sloveniji. Tam bodo sunki v popoldanskem času, na izpostavljenih mestih, dosegali hitrost med 60 in 80 km/h. Najvišje dnevne temperature bodo v vzhodni Sloveniji med 18 in 21 °C, na Notranjskem in Gorenjskem med 12 in 15 °C, v osrednji Sloveniji in na Primorskem pa okoli 16 °C.

NOČ NA PONEDELJEK: Jugozahodnik bo slabel, oblačnost se bo povečala, padavine pa razširile

V prvem delu noči bo v zahodni Sloveniji vse pogosteje deževalo, jugozahodnik pa bo oslabel. Proti jutru se bo v severni, zahodni in osredji Sloveniji oblačnost zgostila in kasneje razširila nad vso državo. Od severa bo zjutraj zapihal veter severnih smeri, padavine pa se bodo postopno okrepile in do dopoldneva razširile nad celotno Slovenijo. Pred jutranjo oz. dopoldansko ohladitvijo se bodo ponoči temperature gibale med 5 in 13 °C, ob prihodu hladne fronte pa se bo od severa hitro ohladilo v bližino ledišča.

PONEDELJEK: Oblačno s padavinami, meja sneženja bo nizko, največ padavin v zahodni in osrednji Sloveniji

V ponedeljek dopoldan se bo od severa meja sneženja hitro spuščala. Ob močnejših padavinah bo ponekod na Gorenjskem, Koroškem, Notranjskem in v osrednji Sloveniji snežilo do nižin, v vzhodni Sloveniji pa bo meja sneženja večinoma ostala nad okoli 700 m nadmorske višine. Meja sneženja se bo najprej spustila na severu Slovenije in kasneje hitro napredovala na Notranjsko in Dolenjsko. Dopoldan in čez dan predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji pričakujemo močnejše padavine. V delu Notranjske in osrednje Slovenije, pa tudi na Gorenjskem in Koroškem bo lahko snežilo do nižin, zato bodo razmere ponekod zimske.

Povsem zimsko bo predvsem v višje ležečih krajih, nad okoli 600 m nadmorske višine, kjer bodo ceste marsikje zasnežene. Ceste bodo lahko zjutraj in dopoldne zasnežene tudi na Koroškem. Zasnežen bo lahko tudi del Primorske avtoceste, med Vrhniko in Postojno.

Dnevne temperature se bodo jutri čez dan na vzhodu Slovenije gibale okrog 5 °C, na Primorskem okrog 7 °C, drugod med 1 in 4 °C. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja, drugod bo pihal veter severnih smeri, ki pa bo šibak.

Padavine bodo popoldan in zvečer začele slabeti.

Vertikalni časovni presek nad LJubljano po izračunu meteorološkega modela ALADIN. Prikazana je relativna zračna vlažnost in temperatura zraka po preseku med tlemi in do višine 5 km, glede na termin do noči na sredo. Na preseku je lepo vidna izrazita hladna fronta, ki nas doseže v ponedeljek dopoldan. Padec temperature je hiter in izrazit, padavine pa bodo ob prihodu fronte obilne. Vir: ARSO

Največ snega bo v višjeležečih predelih Notranjske, po nižinah pa bodo odločale malenkosti v temperaturi

Nad okoli 700 m nadmorske višine bo zapadlo od 10 do 20 cm novega snega, lokalno lahko tudi več, največ na Notranjskem in v delu osrednje Slovenije. Na natančno mejo sneženja in višino snežne odeje bo vplivala vsaka malenkost pri temperaturi in tudi intenziteta padavin, zato je natančnejšo napoved višine snega praktično nemogoče izdati. Po nižinah vzhodne Slovenije in na Primorskem snega zagotovo ni pričakovati, drugod po nižinah pa lahko lokalno zapade do 5 cm mokrega snega, ki pa bo hitro skopnel.

TOREK: Padavine bodo oslabele in večinoma ponehale, meja sneženja bo med 300 in 600 m nad morjem

V noči na torek bodo padavine oslabele in do jutra v severni in osrednji Sloveniji večinoma že ponehale. Na Primorskem bo pihala burja, drugod vetra ni pričakovati. V torek bo pretežno oblačno. Ponekod se bodo še občasno pojavljale manjše padavine, pogosteje v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji. Proti večeru se bo oblačnost od severozahoda trgala. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 4 °C, najvišje dnevne pa med 4 in 9, na Primorskem, kjer bo pihala zmerna do močna burja, pa okrog 12 °C.

SREDA, ČETRTEK: Sončno bo, jutra bodo sveža

V nadaljevanju tedna nas čaka stabilno vreme z več sonca. Jutranje temperature bodo v sredo in četrtek marsikje pod lediščem, zato ponovno obstaja nevarnost pozebe. V sredo čez dan se bodo temperature gibale med 10 in 14 °C, v četrtek pa se bodo marsikje že povzpele nad 15 °C. Suh, sončen in razmeroma topel bo tudi prihodnji vikend.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od