Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

SNOW MAP: Sreda bo zelo zimska, vendar debelejše snežne odeje ni pričakovati

Nad Sredozemljem se bo poglobilo ciklonsko območje, ki bo našim krajem prineslo le delček “potice”, ki čaka države na Balkanu. Našim krajem se bo ciklon najbolj približal v sredo zjutraj. Države južno od nas čaka večdnevno sneženje, ponekod tudi obilno. Slovenija bo ves čas na severnem robu ciklonskega območja, zato več kot nekaj rahlega sneženja in oblačnosti ne pričakujemo. Kljub temu bo kombinacija nizkih temperatur in rahlega sneženja pričarala pravo zimsko pravljico, ki se je boste razveselili predvsem ljubitelji zimskih “vragolij”.

Kaj bo tokrat drugače kot ob zadnjem poslabšanju s sneženjem? 

Ob zadnjem poslabšanju, ki je v petek prejšnji teden večjemu delu Slovenije prineslo precej padavin in nekaj snežne odeje, je šlo za izrazit prehod hladne fronte z nastankom sekundarnega ciklonskega območja nad severno Italijo. Padavin je bilo bistveno več kot jih bo tokrat, temperature pa so bile pred spustom meje sneženja visoko nad lediščem. Padavine so se takrat okrepile od severa in Slovenijo hitro prešle v smeri Balkana. Sprva je pihal jugozahodni veter, nato so zapihali vetrovi severnih smeri in prinesli izrazito ohladitev in spust meje sneženja.

Tokrat obilnejših padavin ne bo, prav tako ne bo šlo za vremensko fronto pač pa za “obisk” severnega roba sredozemskega ciklona, ki se nam bo v noči na sredo dovolj približal, da bo od jugovzhoda nad naše kraje prinesel nekaj rahlega sneženja. Vseskozi bodo pihali vetrovi vzhodne smeri. V večjem delu Slovenije bo skupno padlo zgolj od 2 do 7 mm padavin, več le ob notranji strani Dinarske pregrade, na Gorjancih ter še na nekaterih tipičnih lokacijah, kjer so takšni vetrovi ob podobnih postavitvah zračnih mas ugodni za dodatek vlage in posledično dodatne padavine. Tla bodo že ob začetku sneženja pripravljena in pomrznjena, temperature zraka pa pod lediščem po celotnem vertikalnem preseku, zato bo sneg zelo suh. Takšen sneg je bistveno učinkovitejši na tleh, ki so predhodno ugodno ohlajena. Če smo v petek iz 20 mm padavin pridelali le 10 cm snega, lahko tokrat iz 5 mm padavin pridelamo tudi 10 cm snega ali še več. Takšen sneg je nato zelo občutljiv na prve sončne žarke in pozitivne temperature, saj je v njem zelo malo vode. Posledično se tak sneg hitro posede in začne taliti.

Skupna količina padavin v obliki sneženja do srede zvečer. Bejah snežink bo v sredo zjutraj prineslo vse do morja. Bistveno več sneženja pričakujejo v državah južno od nas. Iz karte lahko razberemo kako velike razlike se lahko pojavijo na določenih tipičnih območjih, kjer vetrovi vzhodnih smeri “narivajo” dodatno zalogo vlažnega zraka, zaradi katere posledično pade več padavin. Karte ne smemo jemati dobesedno. Možna so odstopanja. Vir karte: kachelmannwetter.com

SNOW MAP: Zaradi negativnih temperatur bo, kljub majhni količini padavin, zelo zimsko

Izdano: 22. 01. 2019 ob 10:45
Velja: od 22. 01. 2019 (17:00) do 23. 01. 2019 (23:00)
Zvečer bo od juga pričelo rahlo snežiti, sneženje pa se bo ponoči razširilo nad večji del Slovenije. Jutri zjutraj bo zimsko. Po večini Slovenije bo rahlo snežilo, zaradi sneženju zelo ugodnih temperatur pa se bo sneg oprijemal tudi cestišč. Snežilo bo tudi ob morju. Jutranje temperature bodo od -5 do -1 °C, ob morju okrog 0 °C. Snežinke bodo poplesavale tudi čez dan, do večera pa bo rahlo sneženje ponekod že ponehalo. Ob morju bo sneg čez dan prešel v rahel dež. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti od -4 do -1, na Primorskem od 2 do 4 °C.

V večjem delu Slovenije bo do srede zvečer zapadlo od 5 do 10 cm suhega snega, lokalno na jugovzhodu Slovenije in na Notranjskem do okoli 15 cm.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od