Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Največ snega bo na Notranjskem in v višjeležečih predelih Slovenije

Alpe prehaja hladna fronta, ki bo naše kraje dosegla v petek zjutraj. Nad severno Italijo bo nastalo sekundarno ciklonsko območje. Padavine se bodo od severa v drugem delu noči okrepile in dokaj hitro zajele vso Slovenijo. Hkrati bo zapihal veter severnih smeri, ki bo ohladil ozračje. Meja sneženja, ki se bo sprva gibala nad 1000 m nadmorske višine, se bo od severa hitro spustila proti nižinam. V petek dopoldan bo oblačno s padavinami. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo snežilo. V večjem delu Slovenije pričakujemo nekajurno močnejše sneženje, zato se bo sneg ponekod oprijemal tudi cestišč. Glavnina padavin se bo dopoldan iz severa Slovenije hitro pomaknila nad Notranjsko in jug države. Temperature bodo dopoldan postopno še padale in se tekom dneva po nižinah v notranjosti Slovenije večinoma gibale med 0 in 2 °C. Sneženje bo čez dan že slabelo in do popoldneva in večera povsod ponehalo, najkasneje na jugu Slovenije.

SNOW MAP: Največ snega v višjeležečih krajih, po nižinah bo sneg moker in težak

Osveženo: 17. 01. 2019 ob 18:45
Velja: 18. 01. 2019, od 00:00 do 18:00

Nad okoli 1200 m nadmorske višine, kjer bo snežilo že od samega prihoda padavin, bo zapadlo od 30 do 50 cm snega. Od te višine pa se bo proti nižinam debelina snežne odeje hitro tanjšala. V osrednji Sloveniji bo do petka zvečer predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm mokrega snega, še nekaj manj v delu Ljubljanske kotline, severno od Ljubljane. Na Notranjskem in Koroškem bo zapadlo od 5 do 15 cm mokrega snega, lokalno lahko tudi več. Na Gorenjskem, z izjemo Ljubljanske kotline, ga bo do petka zvečer od 10 do 20 cm. Na vzhodu Slovenije (Štajerska, Dolenjska) pa pričakujte največ 5 cm mokrega snega. Najmanj pa ga bo predvsem v Prekmurju in v delu Podravja, kjer boste ponekod najverjetneje ostali brez snežne odeje. Sneg bo po nižinah moker, v višjeležečih predelih, od 400 do 1000 m pa sprva moker, nato suh. Nad okoli 1300 m nadmorske višine bo sneg lahek in suh.

Ker je Slovenija geografsko zelo razgibana država, lahko prihaja do odstopanj na določenih manjših območjih. V gorah bo snega bistveno več -> beri zgoraj.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od