Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

VREMENSKA NAPOVED: Koliko snega bo zapadlo in kakšne bodo razmere na cestah

Letošnja zima je za naše kraje zelo “neradodarna” s snegom, zato veliko ljudi komaj čaka prvo letošnjo, večjo snežno pošiljko. Vse kaže, da se bo to zgodilo v petek, a le v višjeležečih krajih in predvsem v gorah. Nekaj snega bo tudi po nižinah, a bo ta večinoma moker in težak. Pa poglejmo podrobnosti …

Po dolgotrajnem obdobju severnega zračnega toka, smo padli pod vpliv jugozahodnih vetrov, ki nad naše kraje prinašajo sicer toplejši a tudi bolj vlažen zrak. Preko severozahoda Evrope se Alpam in Sredozemlju približuje šibko območje hladnega zraka s fronto. Nad Sredozemljem in okolico prevladuje anticiklonsko območje, ki pa že slabi in se pomika proti jugovzhodu. Jugozahodni zračni tok se bo ponoči, zaradi približevanja hladne fronte nad Alpe, krepil in nad naše kraje prinašal še nekoliko bolj vlažen zrak. Posledično bo v četrtek zjutraj in dopoldan ponekod na zahodu Slovenije že pričelo rahlo deževati. Rahlih padavin bo proti popoldnevu vse več, le te pa se bodo postopno razširile tudi nad območje Kamniško-Savinjskih Alp, dela Koroške in dela osrednje Slovenije. Meja sneženja se bo gibala med 1200 in 1300 m nadmorske višine. Na vzhodu Slovenije bo še suho. Marsikje bo pihal jugozahodni veter, ki pa bo popoldan slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 7, v zatišnih legah Notranjske, Koroške in Gorenjske od -2 do 2°C, ob morju okoli 8 °C. Najvišje dnevne temperature pa bodo od 5 do 9, na vzhodu ter ob morju lokalno tudi do okrog 11 °C.

Postavitev zračnih mas nad severnim Atlantikom in Evropo v petek zjutraj. Nad severnim delom italijanskega škornja bo ob prehodu hladne fronte preko Alp nastalo sekundarno ciklonsko območje. Vir karte: meteociel.fr

V noči na petek bo hladna fronta prehajala Alpe in zjutraj dosegla naše kraje. Nad severno Italijo bo nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo kasneje poskrbelo za nekoliko izdatnejšo količino padavin pri nas. V drugi polovici noči se bodo padavine od severa hitro okrepile in proti jutru zajele vso Slovenijo. Zapihal bo severni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Sprva bo povsod deževalo, meja sneženja se bo gibala med 900 in 1200 m nad morjem, nato pa se bo le ta hitro spuščala proti nižinam. V petek dopoldan bo oblačno s padavinami. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo večinoma snežilo pri temperaturah med 0 in 2 °C. Meja sneženja se bo najprej spustila na severu Slovenije, nato pa postopno tudi drugod po državi. Čez dan bodo padavine od severa že oslabele in do večera večinoma tudi ponehale.

Vetrovni profil nad Mursko Soboto do sobote čez dan kaže na izrazito spremembo smeri vetra v nižjih plasteh ozračja, v drugi polovici noči na petek. Izrazita sprememba smeri vetra naznanja prihod hladne fronte. Veter se bo v petek zvečer umiril, bomo pa pri tleh tudi čez vikend ostali pod vplivom vzhodnih vetrov. Vir vertikalnega časovnega preseka nad Mursko Soboto: ARSO

V noči na soboto se bo ponekod prehodno delno zjasnilo. V soboto se bo oblačnost od juga postopno nekoliko povečala, vendar bo predvidoma ostalo suho. Jutranje temperature bodo od -2 do -5 °C, v zatišnih legah, kjer se bo ob snežni odeji še zjasnilo, do okrog -10 °C, na Primorskem okrog 0 °C.  Najvišje dnevne pa se bodo gibale od -2 do 2 °C, na Primorskem od 4 do 8 °C.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in suho. Jutranje temperature bodo od -2 do -6, v zatišnih legah Notranjske, Koroške in Gorenjske okrog -10 °C, najvišje dnevne pa bodo od 0 do 4 °C, na Primorskem okrog 8 °C.

Koliko snega bo zapadlo?  

Nad okoli 1200 m nadmorske višine, kjer bo snežilo že od samega prihoda padavin, bo zapadlo od 30 do 50 cm snega. Od te višine pa se bo proti nižinam debelina snežne odeje hitro tanjšala. V osrednji Sloveniji bo do petka zvečer predvidoma zapadlo od 5 do 10 cm mokrega snega, še nekaj manj v delu Ljubljanske kotline, severno od Ljubljane. Na Notranjskem in Koroškem bo zapadlo od 10 do 15 cm mokrega snega, lokalno lahko tudi več. Na Gorenjskem, z izjemo Ljubljanske kotline, ga bo do petka zvečer od 15 do 20 cm. Na vzhodu Slovenije (Štajerska, Dolenjska) pa pričakujte največ 5 cm mokrega snega. Najmanj pa ga bo predvsem v Prekmurju in v delu Podravja, kjer boste najverjetneje ostali brez snežne odeje. Ker je Slovenija geografsko zelo razgibana država, lahko prihaja do odstopanj na določenih manjših območjih.

Sneg bo po nižinah moker, v višjeležečih predelih, od 400 do 1000 m pa sprva moker, nato suh. Nad okoli 1300 m nadmorske višine bo sneg lahek in suh.

Podrobnejšo napoved višine novozapadlega snega bomo izdali v četrtek zvečer. Klikni TUKAJ.

Pričakovane razmere na cestah

V petek zjutraj in dopoldne v večjem delu Slovenije pričakujemo nekajurno močnejše sneženje. Sneg se bo prehodno oprijemal tudi cestišč. Posebej zimsko bo v višjih predelih države, kjer bodo temperature za sneg ugodnejše. Čez dan in popoldne se bodo razmere na cestah po nižinah normalizirale, vendar bodo ceste še ostale mokre in spolzke.

Največ nevšečnosti je zaradi kombinacije močnega sneženja in gostejšega prometa pričakovati na območju osrednje Slovenije in na območju primorske avtoceste. Vozite strpno in previdno ter z ustrezno zimsko opremo.

V noči na soboto se bodo temperature ponekod spustile globoko pod ledišče, zato lahko na nekaterih odsekih cest nastane poledica.

 

Aleš  R. 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od