Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Severna stran Alp je pred novim obilnim sneženjem, pri nas pa bo suho še do petka

Iz severa Evrope se bo proti vzhodu stare celine jutri spustilo novo obsežnejšo območje hladnega zraka. Hladen zrak bo po vzhodni strani Alp udaril v smeri Turčije. Nad območjem Grčije bo v noči na torek nastalo ciklonsko območje, ki bo nato potovalo proti vzhodu, preko Turčije, kjer bo v torek in sredo ponekod močno snežilo. Nad vzhodnim Sredozemljem bodo nastajale tudi nevihte.

Medtem se bodo na severni strani Alp od danes zvečer do torka ponovno vzpostavili idealni pogoji za obilno sneženje. Ponovno se bo okrepil severni zračni tok, ki bo nad Alpe prinašal hladen in vlažen zrak. Ta se bo ob alpski pregradi dvigal in poskrbel za obilno sneženje v osrednjem, južnem ter vzhodnem delu Švice, na severu Avstrije in na skrajnem jugu Nemčije. Sneženje bo najobilnejše prav v krajih, kjer je do sedaj zapadlo največ snega. Situacija se bo nekoliko razlikovala tudi po malenkost drugačni smeri vetra. Šlo bo bolj za severozahodni zračni tok, zato bo težišče sneženja usmerjeno bolj nad Alpe v zahodni Avstriji in Švici. Ponekod v švicarskih in avstrijskih Alpah je snežna odeja debela že od 300 do 500 cm. Tudi po nekaterih dolinah je snežna odeja debela od 100 do 300 cm. Velika večina tega snega je zapadla v zadnjih 10. dneh. Na to podlago bo ponekod zapadlo še od 30 do 100 cm snega, lokalno tudi več. Manj ga bo po večjih kotlinah in nižinskih predelih severne Avstrije in južne Nemčije. Sneženje bo ponehalo v torek.

Predvidena skupna količina novozapadlega snega od danes do torka zjutraj nad območjem Švice. Vir karte: Bergfex.si

Predvidena skupna količina novozapadlega snega od danes do torka zjutraj nad območjem Avstrije. Vir karte: Bergfex.si

Za jutri in v ponedlejek ponovno razglašeno rdeče opozorilo

Zaradi novega obilnega sneženja na severni strani Alp, je Avstrija hitro izdala rdeče opozorilo. Opozorilo velja predvsem zaradi ponovnega povečanja stopnje nevarnosti snežnih plazov. Stopnja nevarnosti snežnih plazov je najvišja!

Vir: meteoalarm.eu

Pri nas do četrtka še suho, nato prihaja nekaj padavin

Na južni strani Alp pa bomo spet pod vplivom severnega fena (podrobnosti)Prevladovalo bo večinoma sončno, suho in vetrovno vreme. Možna bo le kakšna kratkotrajna ploha. Takšno vreme bo pri nas vztrajalo vse do četrtka, ko bodo zapihali vetrovi zahodne smeri.  V četrtek se bo proti Alpam namreč spustilo novo, sicer šibko območje hladnega zraka. To bo pozicionirano zahodnjeje kot smo bili tega vajeni v zadnjem obdobju. Nad severno Italijo bo ob prihodu hladne fronte nad Alpe, nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo poskrbelo, da bo tudi pri nas padlo nekaj več padavin kot v zadnjem obdobju. Ker bodo zahodni vetrovi pred tem nad naše kraje prinesli več toplejšega zraka, bo po nižinah vsaj večina padavin padla v obliki dežja. Tudi v nadaljevanju januarja kaže na drugačno vremensko sliko kot smo je bili vajeni v zadnjem obdobju. Doline hladnega zraka bodo potovale zahodneje. Hladen zrak bo tako lažje dosegel Sredozemlje, kjer bodo nastajala ciklonska območja. Od tega kam natančno bodo potovali cikloni, bo odvisno vremensko dogajanje pri nas. Vsekakor se bo dolgotrajnejše suho obdobje pri nas, po 18. 1., končalo.

Ker je situacija še razmeroma daleč, podrobnosti še niso znane, saj se izračuni meteoroloških modelov med seboj še preveč razlikujejo. Ko se bodo meteorološki izračuni dovolj uskladili, bomo izdali podrobnejšo napoved glede poslabšanja s padavinami naslednji teden. Kakršnekoli natančnejše napovedi o snegu pri nas, ki se zadnje dni pojavljajo v različnih medijih, so za zdaj le ugibanje in nimajo nobene trdnejše podpore s strani meteoroloških modelov.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od