Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Četrtkov večer so zaznamovale močnejše snežne plohe

Te dni smo pod občutnim vplivom severnih vetrov. Temperature so zimske a ne prenizke, v kombinaciji z močnim vetrom pa le te postanejo precej zoprne, saj se naše telo precej hitreje ohladi, zato nas zebe. Marsikdo to zimo pogreša sneg, zato praktično vsako kratkotrajno sneženje povzroči obilo veselja in navdušenja med ljubitelji snega.

Za veliko mero navdušenja so v četrtek, 3. 1., zvečer, v vzhodni polovici Slovenije poskrbele snežne plohe. Te so iz smeri Madžarske in jugovzhodne Avstrije  najprej zajele Goričko in Pomurje, nato pa preko Štajerske potovale proti Koroški, Dolenjski in osrednji Sloveniji. Velik del severovzhodne in vzhodne Slovenije je prešla močnejša snežna ploha, ki je za pol ure, v številnih krajih, poskrbela za pravi snežni metež. Količina padavin je bila načeloma zelo majhna, a je bil učinek sneženja precej velik. Zakaj? Ob mrzlem in suhem zraku snežinke vsebujejo manjšo količino vode, zato v takšnih pogojih sneženje izgleda precej intenzivnejše kot bi sicer, kljub temu, da je končna količina padavin (ko se sneg spremeni v tekoče agregatno stanje) zelo majhna. Takšen, suh sneg ima večji učinek tudi na tleh. Tla so predhodno dobro ohlajena in posušena, zato se snežinke že v “štartu” brez težav oprijemajo tal. Ker je sneg suh in lahek, se le ta hitro nabira. Če ob vlažnem zraku in višji temperaturi iz 1 mm padavin načeloma zapade okrog 1 cm snega, je bilo danes razmerje drugačno. Marsikje je iz 1 mm padavin zapadlo tudi do 5 cm zelo suhega snega. Takšen sneg je nato zelo občutljiv na toploto, saj se snežna odeja zelo hitro “skrči”, sneg pa ob sončnih žarkih hitro skopni.

Iz številnih krajev  po Sloveniji ste nam pridno pošiljali fotografije in informacije o stanju pri vas. Najmočneje je snežilo v pasu od Pomurja, preko Podravja, Haloz in Posavja, do Gorjancev in Novega mesta. Tam je večinoma zapadlo od 3 do 10 cm suhega snega. Drugod v vzhodni polovici Slovenije so manjše snežne plohe pobelile pokrajino.  Proti zahodu Slovenije je bilo snežink vse manj.

Radarska slika padavin: ARSO

Zgornja Polskava. Foto: Nataša Leskovar

 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od