Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

V naslednjih dneh bo zimsko, ponekod bo tudi snežilo

Čaka nas krajše obdobje precej zimskega vremena s temperaturami, ki se bodo tudi čez dan gibale okrog ledišča, za pravo vzdušje pa bodo poskrbele tudi snežinke. Slednjih bo največ v petek popoldan in v noči na soboto, vendar bo količina padavin kljub temu precej majhna.

Nad zahodnim Sredozemljem začenja nastajati ciklonsko območje, ki se bo v prihodnjih dneh pomikalo v smeri Sicilije in Grčije. Nad Skandinavijo vztraja anticiklon, ki se bo v prihodnjih dneh še nekoliko okrepil in se začel pomikati proti Rusiji. Severno od nas se bo nahajalo manjše višinsko jedro hladnega zraka. Ciklon, ki bo potoval preko Sredozemlja, bo vplival tudi na naše kraje. Od severovzhoda bo do nedelje nad naše kraje še pritekal hladen zrak.

Največ sneženja pričakujemo v petek zvečer in v noči na soboto

Danes bo v večjem delu Slovenije precej sončno, le proti severovzhodu bo večji del dneva oblačno. Najvišje dnevne temperautre se bodo gibale okrog 5 °C, na Primorskem do 10 °C. V četrtek zjutraj se bo od jugozahoda povsod pooblačilo. Čez dan bo ponekod na Notranjskem, Dolenjskem in Gorenjskem rahlo snežilo, pogosteje na Notranjskem. Na Primorskem bo zapihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od -1 do -5, na Primorskem malo nad 0 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale okrog 0, na Primorskem okrog 5 °C.

V petek bo v večjem delu Slovenije oblačno. Na Primorskem bo občasno delno jasno. Občasno bo ponekod v notranjosti Slovenije rahlo snežilo, pogosteje v vzhodni polovici Slovenije. Padavine se bodo popoldan in zvečer od jugovzhoda nekoliko okrepile in zajele vso Slovenijo. Jutranje temperature bodo med -3 in -1 °C, najvišje dnevne pa med -2 in 1 °C.

V soboto čez dan bodo padavine postopno povsod ponehale, najkasneje na skrajnem vzhodu Slovenije. Popoldan se bo od zahoda oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo med -2 in -1 °C, najvišje dnevne pa okrog 0 °C.

V noči na nedeljo se bo povsod razjasnilo. Zaradi nove snežne odeje bo temperatura zdrsnila globoko pod ledišče. V nedeljo bo delno jasno in suho. Jutranje temperature se bodo gibale med -6 in -10, v zatišnih legah Notranjske in Gorenjske med -11 in -15 °C, na obali pa okrog ledišča. Najvišje dnevne temperature bodo med -3 in 2 °C, na Primorskem med 5 in 8 °C.

Koliko snega bo zapadlo? 

Skupna količina padavin bo v večjem delu Slovenije predvidoma majhna. Izjema je le jugovzhodni del Slovenije, kjer bo predvidoma zapadlo med 10 in 20 cm novega snega, največ na območju Gorjancev, Kočevja in Ribnice. Drugod po Sloveniji bo snega bistveno manj. Višina snežne odeje bo odvisna tudi od temperature zraka. V krajih, kjer se bo temperatura ves čas gibala pod lediščem bo sneg ves čas suh, posledično pa bo učinek rahlega sneženja bistveno večji. V krajih, kjer se bo temperatura čez dan dvignila malenkost nad ledišče, pa bo učinek rahlega sneženja bistveno skromnejši.  Najmanj snega bo po nižinah Gorenjske, na območju Ljubljanske kotline in seveda na Primorskem. Tam ponekod omembe vredne snežne odeje v prihodnjih dneh ni pričakovati. Bolj zimsko bo na vzhodu in predvsem na jugovzhodu države.

Ker se mnenja o količini padavin izračunov različnih meteoroloških modelov precej razlikujejo, bo za natančnejšo napoved snežne odeje potrebno še nekoliko počakati. Zgornja napoved je izdana na podlagi pregleda meteoroloških izračunov ECMWF, GFS in ALADIN. Spodnje slike prikazujejo nekaj možnih scenarijev glede na posamezne izračune meteorološkega modela ECMWF. Vsaka slika je produkt posameznega izračuna meteorološkega modela ECMWF. Iz slik lahko razberemo predvideno višino snežne odeje v centimetrih, do sobote popoldan. Ker se izračuni med sabo precej razlikujejo glede skupne količine padavin, je napovedovanje višine snežne odeje zaenkrat še zelo omejeno.

OPOMBA! Spodnje karte ne prikazujejo dejanskega stanja. Karte so le informativne narave zato jih je potrebno jemati z rezervo. Na podlagi enega izračuna (posamezne karte) ni mogoče sestaviti napovedi. Pri napovedovanju višine snežne odeje moramo upoštevati prednosti in slabosti posameznih izračunov, pogledati tudi predvidene temperature zraka, vetrovni profil, temperaturo tal, itd.

Kachelmannwetter

Napoved snega za petek in noč na soboto bomo izdali v četrtek zvečer.

Naslednji teden bo spremenljiv

V prihodnjem tednu se bodo temperature predvidoma nekoliko dvignile. Prisotne bodo občasne padavine. Zaenkrat kaže, da bo po nižinah večinoma deževalo.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od