Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Slovenijo prehaja hladna fronta s padavinami, čez dan in popoldne se bo od severa delno razjasnilo

Ponoči je Slovenijo dosegla hladna fronta, ki nas bo dopoldan prešla, za njo pa se bo čez dan in popoldan delno razjasnilo. Padavine bodo najdlje vztrajale na jugovzhodu Slovenije. Meja sneženja se je ponekod na Kočevskem in Notranjskem spustila do okoli 600 m nadmorske višine, drugod je ostala nad okoli 900 m nad morjem. Prve padavine so del severne, zahodne in severovzhodne Slovenije dosegle že okrog polnoči, okrepile in razširile pa so se po 3. uri zjutraj ko nas je dosegla vremenska fronta. Glavnina padavin se je hitro pomaknila proti južni Sloveniji in Hrvaški. Hladna fronta je prinesla tudi ohladitev, ki pa je bila prešibka, da bi snežinke dosegle tudi nižine. Nad okoli 1000 m nad morjem je na severu Slovenije zapadlo okrog 10 cm novega snega, na jugu države pa do 20 cm. Na Notranjskem in Kočevskem je sneg pobelil kraje do okoli 600 m nad morjem. Ponekod so zapihali vetrovi severnih smeri, na Primorskem burja, ki pa bo po poldnevu že oslabela in ponehala.

Spletna kamera: Loški Potok (773m nadmorske višine)

Spletna kamera: Iga vas (585m nadmorske višine)

V nedeljo in ponedeljek posamezne plohe, lahko tudi snežne

Ponoči bo ponekod po nižinah ponovno zapihal jugozahodni veter, v višinah pa bo zapihal okrepljen veter zahodne smeri. V nedeljo zjutraj bo v večjem delu Slovenije delno jasno, ponekod pretežno jasno. Izjema bo le skrajni severozahod Slovenije in območje ob Dinarski pregradi, kjer bo pretežno oblačno. Najnižje jutranje temperature bodo v krajih brez vetra okoli 0 °C, v krajih z jugozahodnikom pa med 2 in 6 °C. Čez dan in popoldne bo povsod delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Ponekod bodo nastale posamezne plohe, lahko tudi snežne. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

Podobno vreme bo tudi v ponedeljek. Prevladovalo bo delno jasno vreme z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem čez dan bodo ponekod nastale posamezne plohe, lahko tudi snežne. Jutranje temperature bodo od -3 do 0 °C, najvišje dnevne pa od 5 do 9 °C.

V torek in sredo bo delno jasno in večinoma suho. Jutranje temperature bodo pod lediščem, najvišje dnevne pa okoli 5 °C.

… Medtem bo severno polovico Alp v nedeljo in ponedeljek pošteno zasnežilo

Ciklon, ki se bo nahajal nad južnim delom Skandinavije, bo severo od Alp  postregel z okrepljenimi vetrovi zahodnih smeri, ki bodo nad severno polovico Alp prinašali vlažen zrak. Jutri in v nedeljo bo ponekod v Alpah močno snežilo. Ponekod v avstrijskih, švicarskih in francoskih Alpah bo zapadlo precej snega. Preko Alp bo uspelo “preplezati” le posameznim ploham.

  Skupna višina snežne odeje do torka zjutraj po meteorološkem izračunu ECMWF. Vir karte: bergfex.si

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od