Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

SNEŽNA POŠILJKA: Po nižinah ga bo zapadlo večinoma od 5 do 10 cm, višje več

V višinah (nad 2800 m) pihajo vetrovi južnih smeri, ki se bodo ponoči še okrepili. Ti vetrovi bodo ponoči nad naše kraje prinesli dodatno zalogo vlažnega zraka. V nižjih plasteh pihajo vetrovi vzhodne oz. severovzhodne smeri. Jedro ciklona, ki se nahaja v Sredozemlju, se je danes čez dan še nahajalo nad območjem Majorke, trenutno pa se bliža Italiji in našim krajem, a bo proti Jadranu oslabelo. Ciklon bo nad naše kraje vseeno prinesel dodatne padavine. Zaradi dovoljšnje zaloge hladnega zraka v nižjih plasteh in vetrov vzhodnih smeri, ki hladen zrak zadržujejo nad Slovenijo in okolico, bo ponoči in jutri dopoldan snežilo do nižin povsod, razen na Primorskem. Popoldan bo nad naše kraje v višinah začel pritekati toplejši zrak, meja sneženja pa se bo zato od juga hitro dvignila. Kljub temu bo velika večina padavin jutri padla v obliki snega.

V torek zjutraj po Sloveniji pričakujemo povsem zimske razmere. Ponekod bo za nekaj ur obilno snežilo, zato bodo lahko ceste marsikje zasnežene. Temperature se bodo gibale med -2 in 2 °C, na Primorskem zjutraj med 3 in 5 °C, čez dan pa med 7 in 10 °C.

SNOW MAP: Podrobnejša napoved

Osveženo: 19. 11. 2018 ob 18:00
Velja: od 19. 11. (22:00) do 20. 11. (14:00)

V noči na torek se bo sneženje od juga okrepilo. Ponekod v notranjosti Slovenije bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem pa se bo okrepila burja. V torek zjutraj in dopoldne bo v notranjosti Slovenije oblačno s sneženjem, na Primorskem pa bo ob burji občasno deževalo. Padavine bodo čez dan slabele, slabel pa bo tudi veter. Po poldnevu bo od juga sneg ponekod prehajal v dež. Padavine bodo do večera večinoma povsod ponehale.

Po nižinah bo večinoma zapadlo od 5 do 10 cm, lokalno lahko do 15 cm. Manj snega (do 3 cm) bo zaradi posebnih vetrovnih značilnosti na območju Ljubljane in Domžal ter tudi na nekaterih drugih območjih, za katere je ob takšnih situacijah značilno sušenje padavin v višjih plasteh. Debelejšo snežno odejo je pričakovati v višjeležečih krajih po Sloveniji (nekje nad okoli 600 m nadmorske višine). Tam ga bo zapadlo večinoma med 10 in 20 cm, lokalno lahko tudi več.

Ceste bodo zasnežene, na pot se odpravite pravočasno in z ustrezno zimsko opremo

V torek zjutraj bo ponekod na cestah zimsko, zato se na pot nikar ne odpravljajte brez ustrezne zimske opreme. Svetujemo vam, da se v službo odpravite prej kot ponavadi, na cesti pa bodite strpni in previdni. Sneg se bo zjutraj oprijemal cestišč tudi marsikje po nižinah. Zelo zimsko bo v krajih nad okoli 500 m nadmorske višine, kjer bo temperatura ves čas pod lediščem, zato bo učinek sneženja bistveno večji. Glavnino sneženja pričakujemo od torka zgodaj zjutraj do torka dopoldan. 

Stanje na cestah se bo, vsaj v mestih in po nižinah, izboljšalo že do poldneva.

Močna burja na Primorskem 

Ponoči se bo ob približevanju ciklona dodatno okrepila burja na Primorskem. Ta bo na izpostavljenih mestih presegala hitrost 100 km/h. Burja bo jutri tekom dneva oslabela.

V notranjosti Slovenije se bo proti jutru ponekod okrepil severovzhodni veter. Tudi ta bo čez dan že oslabel.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od