Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Prihaja snežna pošiljka, sneg se bo oprijemal tudi cest

Že nekaj dni omenjamo prihod zime in morebitno snežno pošiljko. In res je, v torek nas čaka prva letošnja “resnejša” snežna pošiljka. O natančnejših količinah predvidenega novozapadlega snega je še težko govoriti, saj bodo odločale tudi malenkosti v temperaturi, intenziteti padavin in natančni količini le teh. Snežinke bodo ponekod začele poplesavati že jutri popoldan in v ponedeljek, v torek zjutraj pa se bodo padavine od juga okrepile in zajele vso Slovenijo.

NEDELJA: V noči na nedeljo se bo v notranjosti Slovenije pooblačilo, na Primorskem pa bo še ostalo pretežno jasno vreme. V nedeljo bo v vzhodni in osrednji Sloveniji pretežno oblačno, na zahodu pa delno jasno. Največ sonca bo na Primorskem, kjer bo pihala močna burja. Čez dan in popoldan bo ponekod na Kočevskem in ponekod v vzhodni Sloveniji občasno naletaval sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2 °C, najvišje dnevne pa od 3 do 6, na Primorskem okrog 10 °C. V noči na ponedeljek se bo oblačnost še zgostila.

PONEDELJEK: V ponedeljek bo povsod oblačno, le na Primorskem bo občasno še nekaj sonca. V notranjosti Slovenije bo občasno rahlo snežilo, pogosteje na vzhodu države. Količina padavin bo zelo majhna. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 1 °C, na Primorskem okrog 4 °C, najvišje dnevne pa od -1 do 3 °C, na Primorskem okrog 8 °C.

TOREK: V torek zjutraj se bodo padavine od juga okrepile in zajele vso Slovenijo. V notranjosti države bo snežilo, na Primorskem pa deževalo. Čez dan in predvsem popoldan bo zaradi dotoka toplejšega zraka v višinah, ponekod sneg prehajal v dež.  To se bo najprej zgodilo v južni in vzhodni Sloveniji, kasneje pa bo “otoplitev” nadaljevala pot v smeri Koroške in Gorenjske. Temperature bodo med -1 in 2 °C, na Primorskem med 3 in 9 °C. Proti večeru bodo padavine oslabele in v noči na sredo povsod večinoma ponehale. Oblačnost bo ostala.

Ceste bodo v torek dopoldan zasnežene

Padavine se bodo v torek zjutraj okrepile, zato v večjem delu Slovenije pričakujemo nekajurno močnejše sneženje. Ker bodo tudi temperature predvidoma ugodne, se bo sneg oprijel tudi cestišč. Zelo zimsko bo predvsem v višjeležečih krajih, kjer bodo temperature v času sneženja pod lediščem, vendar bo tudi marsikje po nižinah lahko precej pestro. Na izpostavljenih mestih bo ob ugodni temperaturi možna tudi poledica. Brez ustrezne zimske opreme se v torek torej nikar ne odpravljajte na pot. Čez dan in popoldan pričakujemo, da se bo stanje na cestah že izboljšalo. Izjema bodo le višjeležeči kraji, kjer bo zapadlo tudi več snega.

*Naslovna fotografija prikazuje postavitev zračnih mas nad Evropo in Atlantikom, v torek zjutraj. Vir: wetterzentrale.de

Opomba: Napoved je izdana na podlagi trenutnih izračunov meteoroloških modelov. Zaradi vpliva mejne temperature zraka, temperature tal, intenzitete padavin in količine padavin, višine snežne odeje še ni mogoče napovedati oz. bi bilo kakršnokoli natančno napovedovanje zgolj ugibanje. Napoved višine novozapadlega snega bomo izdali v ponedeljek popoldan. 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od