Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Velike del Evrope bo zajel hladen zrak, nad Sredozemljem pa bo nastalo ciklonsko območje

  • Home
  • Splošna napoved
  • Velike del Evrope bo zajel hladen zrak, nad Sredozemljem pa bo nastalo ciklonsko območje

Prihaja obdobje zimskega vremena. Vetrovi so pri nas že včeraj obrnili na vzhodno smer in tako nad Balkan in Alpe postopno začeli prinašati hladnejši zrak. Prva občutnejša ohladitev v višinah bo Slovenijo dosegla v noči na petek. Ničta izoterma bo padla na okrog 1000 m nadmorske višine, pod Dinarsko pregrado, na Primorskem pa se bo do sobote postopno okrepila burja. Vključno do nedelje padavin ni pričakovati. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo prevladovalo spremenljivo oblačno vreme, v višjih legah in na Primorskem pa bo večinoma sončno. Dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije v petek le še s težavo dosegle mejo 10 °C.  V soboto in nedeljo se bodo jutranje temperature ponekod spustile do okrog ledišča, dnevne pa se bodo gibale med 5 in 9 °C, na Primorskem od 10 do 13 °C.

Anticiklon, ki se počasi pomika proti severu Evrope, bo do sobote dosegel Skandinavijo in se tam v nedeljo še okrepil. Po njegovi vzhodni strani bo iz smeri Rusije proti Sredozemlju “padla” nova, mrzla zračna masa, ki bo nad srednjo Evropo prinesla zimo. Hladen zrak, ki bo “pljusknil” nad Sredozemlje, bo krivec za nastanek ciklona vzhodno od Iberskega polotoka. Ta bo svojo pot nadaljeval proti Balkanu. Temperature se bodo od ponedeljka naprej, ob večinoma oblačnem vremenu gibale med -3 in 3 °C, na Primorskem med 4 in 9 °C. Glede na trenutne izračune meteoroloških modelov se bo ciklon našim krajem najbolj približal v torek, ko bi lahko notranjost Slovenije pobelil sneg, na Primorskem pa bi se burja še okrepila. Ker natančna pot ciklona še ni povsem znana, so še možna večja odstopanja glede okvirne količine padavin in natančnega poteka dogajanja prihodnji teden. Spremljamo naprej! Bodite z nami na FACEBOOK in TWITTER strani.

Predvidena postavitev zračnih mas nad Evropo in Atlantikom, v torek 22. 11. Gre za zadnji izračun glavnega zagona meteorološkega modela GFS. Po njem bi se nam ciklonsko območje v Sredozemlju dovolj približalo, da bi poskrbelo za prvo snežno pošiljko. Vidimo tudi obsežno anticiklonsko območje med Grenlandijo in Skandinavijo, ki bo glavni krivec za prihod zime nad srednjo Evropo. Vir: meteociel.fr

Prihod zime budno spremljamo in vas bomo o dogajanju še naprej obveščali. Spremljajte nas.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od