Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Padavine se bodo popoldan in zvečer ponekod ponovno okrepile

V zahodni in deloma osrednji Sloveniji se pojavljajo občasne padavine, ki se bodo popoldan in proti večeru razširile nad večji del Slovenije.

Zvečer se bodo padavine v južni, zahodni in deloma osrednji Sloveniji okrepile. Tekom noči bodo ponekod možni močnejši nalivi. Največ padavin bo zaradi nenehnega proženja nad Kvarnerjem, padlo na območju Dinarske pregrade, na jugu Slovenije, predvsem na širšem območju Snežnika in Javornikov. Lokalno lahko zato tam hitro in močno narastejo izpostavljeni vodotoki, predvsem potoki, hudourniki in manjše reke. Narasli bodo tudi drugi vodotoki v zahodni in osrednji Sloveniji. Možna so razlivanja.

V zahodni in osrednji Sloveniji bo večinoma padlo od 20 do 40 mm dežja, lokalno do okrog 50 mm. Izstopalo bo območje severno od Rijeke, kjer lahko lokalno pade preko 100 mm dežja.

Najmanj padavin bo na vzhodu Slovenije, kjer večjih posebnosti ne pričakujemo.

Slike: zadnji trije izračuni meteorološkega modela Rapid HD (Kachelmannwetter). Slike prikazujejo predvideno skupno količino padavin v 24 urah, do jutri dopoldan. Največ padavin bo padlo tekom noči.

V bližini morja in nad morjem možne tudi nevihte

V višinah pihajo vetrovi južnih smeri, ki iz Sredozemlja prinašajo topel in vlažen zrak. Nad severnim Jadranom se je nakopičilo dovolj razpoložljive potencialne konvektivne energije za razvoj neviht. Kombinacija vetrovnih in energijskih pogojev bo ugodna za razvoj močnih nalivov nad območjem Kvarnerja in Istre. Tam lahko tudi zagrmi. Nad morjem obstaja možnost nastanka vodnih tromb.

HIDROLOŠKO OPOZORILO (ARSO)

Možna razlivanja rek v jugozahodni in osrednji Sloveniji

Izdano 2. 11. 2018 ob 9:00

Danes tekom dneva in v noči na soboto bodo ob močnejših padavinah z nalivi možni hitri porasti in manjša razlivanja posameznih rek v južni in deloma osrednji Sloveniji ter na Vipavskem. Pojav je verjetnejši v porečjih Reke in Ljubljanice.

Zvečer in v noči na soboto se bo reka Ljubljanica predvidoma ponovno razlila na najbolj izpostavljeni območjih Ljubljanskega barja. Njen pretok bo v soboto še postopno naraščal.

V soboto zjutraj, od 5. do 7. ure, bo gladina morja povišana. Pri tem lahko morje poplavi najnižje izpostavljene dele obale v višini okoli 10 cm.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od