Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Pod Alpami obsežno ciklonsko območje, ki nekaterim regijam prinaša obilno deževje in močne južne vetrove

Obsežno območje nizkega zračnega pritiska stagnira južno od Alp, v severnem Sredozemlju. Center ciklona se nahaja med Majorko in Ligurskim morjem. Po vzhodni strani območja z nizkim zračnim tlakom pihajo močni vetrovi južnih smeri, ki preko območja Apeninskega polotoka pod Alpe, na Balkan prinašajo zelo vlažen in topel zrak. Po zahodni strani ciklonskega območja pihajo vetrovi severnih smeri, ki preko Britanskega območja, Francije, Nemčije in severnega roba Alp prinašajo hladen zrak proti Iberskemu polotoku in vse do Maroka na severu Afrike. Temperature na zahodu Evrope so zato pod povprečjem, nekatere predele pa je že obiskala “teta zima”.  Medtem pri nas in v državah vzhodno ter južno od nas beležimo zelo visoke temperature. V nekaterih državah bivše Jugoslavije se temperature v teh dneh povzpenjajo celo preko 25 °C. Ciklonsko območje se bo jutri pomikalo proti Alpam in jih v noči na torek tudi prešlo. Svojo pot bo nadaljevalo proti severu Nemčije.

Slika: Odstopanje temperature na višini, kjer zračni tlak znaša 850 mbar, glede na povprečje med leti 1981 in 2010 po izračunu meteorološkega modela GFS. Opazimo lahko izrazito mejo med toplim in hladnim zrakom na območju Alp. Vir karte: tropicaltidbits.com

Slika: Temperatura zraka po Evropi in bližnji okolici, 28. 10., ob 9:40. Nad Skandinavijo vladajo povsem zimske temperature, medtem pa ponekod na Balkanu in v Sredozemlju južni vetrovi temeprature dvigujejo nad 20 °C. Hladno, skoraj zimsko vreme je prisotno tudi na Iberskem polotoku, Britanskem otočju in v državah severno od Alp. Vir karte: meteociel.fr

Ponekod pod Alpami že preko 400 mm dežja v zadnjih 72 urah

Ponekod na južnem robu Alp, v severni Italiji, je v zadnjih 48 urah močno deževalo. Lokalno je padlo od 200 do 450 mm dežja. Vodotoki zato v severni Italiji in ponekod v Avstriji močno naraščajo in že poplavljajo. Močno deževje pa ne pojenja, saj se bo nadaljevalo še vse do torka. Na meteorološki postaji Malga Chiampiuz je v samo zadnjih 72 urah padlo kar 446 mm padavin, večina v zadnjih 24. urah!

Slika: skupna količina padavin na območju Furlanije, Slovenije in bližnje okolice. Zaradi narivanja vlažnega zraka ob Alpske pregrade pričakovano prihaja do ogromnih razlik v skupni količini padavin med posameznimi kraji. Vir karte: meteo.fvg.it

Topli in vlažni južni vetrovi omogočajo tudi razvoj neviht

Vetrovi južnih smeri nad območje severnega Sredozemlja dovajajo topel in vlažen zrak, z njim pa se nad morjem in v bližini morja povečuje razpoložljiva potencialna konvektivna energija. Posledično v kombinaciji z ugodnim vetrovnim profilom ponekod nastajajo tudi nevihte, ki jih spremljajo nalivi.

Slika: prikaz predvidene potencialne konvektivne energije (CAPE), ki jo nad območje Apeninskega polotoka in pod Alpe narivajo vetrovi južnih smeri. Karta velja za nedeljo zvečer, po izračunu meteorološkega modela GFS. Vir: tropicaltidbits.com

Orkanski vetrovi južnih smeri v višjeležečih predelih

Ponekod v Alpah in nad morjem pihajo močni vetrovi južnih smeri. Sunki vetra lokalno presegajo hitrost 120 km/h. Najbolj vetrovno bo v ponedeljek čez dan, popoldan in zvečer, ko bodo sunki južnega vetra lokalno na Alpskih pregradah presegali hitrost 150 km/h. Zelo vetrovno bo jutri popoldan in zvečer tudi pri nas in v naši okolici. Pred prihodom vremenske fronte se bo veter okrepil. Nad severnim delom Jadranskega morja bodo sunki južnega vetra presegali hitrost 120 km/h, lokalno lahko v Kvarnerju sunki presežejo hitrost 130 km/h. Podobne hitrosti vetra bodo prisotne tudi po višjih hribih nad Slovenijo. Vetrovno bo tudi marsikje po nižinah. Sunki južnih vetrov bodo dosegali hitrosti med 70 in 90 km/h, lokalno lahko ponekod v zahodni Sloveniji in na Hrvaški obali sunki vetra presežejo hitrost 100 km/h. Možen bo obsežen vetrolom.

Slika: predvideni najmočnejši sunki južnega vetra med ponedeljkom zjutraj in torkom zjutraj. Najmočneje bo pihalo v ponedeljek zvečer. Izstopajo višjeležeči kraji v Gorskem kotarju, Alpah in na zahodu Slovenije ter močni sunki vetra nad Jadranskim morjem. Morje bo posledično močno vzvalovano.

Obsežnejšega poplavljanja vodotokov pri nas ne pričakujemo

Obilne padavine v Alpah bodo napolnile strugo reke Drave, reke Soče in drugih manjših rek na območju Alp. Reka Drava je že dosegla velik pretok in še narašča. Vzdolž Koroške in Podravja lahko danes, jutri in v torek poplavlja na območjih pogostih poplav. Na severozahodu Slovenije lahko poplavljajo manjše reke in hudourniki. Dogajanje budno spremljamo in vas bomo o morebitnih spremembah sproti obveščali preko naše facebook strani. Spremljajte tudi opozorila na spletni strani Agencije RS za okolje.

Prispevek pripravil: Aleš Rozman

AKTUALNO DOGAJANJE 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od