Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Buren prihod vremenske fronte bodo v ponedeljek zaznamovali močni sunki južnega vetra in siloviti nalivi

Ponoči se bodo v večjem delu Slovenije še pojavljale padavine, deloma plohe, lahko tudi zagrmi. Proti jutru bodo, razen na severozahodu in ponekod na jugu, padavine slabele in prehodno večinoma ponehale. Jutri tekom dneva se bodo od jugozahoda znova začele pojavljati padavine, deloma plohe. Najmanj dežja bo na severovzhodu Slovenije, največ pa na območju Alp. Pozno popoldne in zvečer nas bo od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo potovala čez Slovenijo kot linija intenzivnih padavin. Vmes bodo nastajale tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Do torkovega jutra bo na vzhodu predvidoma padlo do 40 mm, na jugu in v osrednji Sloveniji 40 do 60 mm, na območju Alp in Snežnika do 100 mm, v Posočju pa je lokalno možno več kot 150 mm dežja. Zaradi lokalnih nalivov so med posameznimi območji možna odstopanja. V torek čez dan bo ponekod še občasno deževalo, pogosteje na severozahodu in zahodu Slovenije.

Slika: Predvidena skupna količina padavin od nedelje zvečer do torka popoldan po izračunu švicarskega meteorološkega modela Super HD. Treba je poudariti, da so pri takšnih napovedih vedno prisotna določena odstopanja od realnega stanja, saj ni mogoče povsem natančno predvidet količine padavin in točnih lokacij nalivov. Vir: kachelmannwetter

Zaradi obilnih padavin naraščajo vodotoki, ki imajo v severni Sloveniji že večinoma visoke pretoke, reka Soča pa je zvečer, v zgornjem toku že dosegla opozorilni pretok. Ker bodo padavine do jutra oslabele in marsikje prehodno tudi ponehale, večjih težav tekom noči ni pričakovati. Padavine se bodo ponovno okrepile jutri zvečer. Ob močnih, tudi dolgotrajnejših nalivih v noči na torek bodo močneje narasli številni vodotoki po Sloveniji. Ti se lahko ponekod v severni, zahodni, južni in osrednji Sloveniji, v noči na torek, razlivajo na območjih pogostih poplav. V torek bo na severozahodu Slovenije še občasno močno deževalo, zato se tam razmere še ne bodo umirile. Drugod po državi se bo naraščanje vodotokov ustavilo. Izjema bo lahko le Drava, ki bo zaradi obilnih padavin na območju avstrijskih Alp še občasno naraščala.

MOČAN JUŽNI VETER

Jutri zvečer in v prvem delu noči velja nevarnost močnega južnega vetra. Agencija RS za okolje je za ta dogodek izdala rdeče opozorilo, torej najvišjo stopnjo vremenske nevarnosti. Mehanizem nastanka močnega jugozahodnega ali južnega vetra v primeru globokih ciklonov nad Sredozemljem je drugačen kot npr. pri močni burji ali severnem (karavanškem) fenu. Močnejši veter lahko zajame širše območje, prav tako je težje napovedat natančne lokacije v nižinah, kjer bodo sunki vetra najmočnejši. Gre namreč za pas vetrnega stržena (močnih višinskih vetrov), ki se zaradi bližine globokega ciklona ob vremenski fronti spusti precej nižje kot običajno. Veter bo izrazitejši v zahodni polovici Slovenije, hitrost pa bo praviloma naraščala z nadmorsko višino (tudi drugod), saj so višji predeli bolj izpostavljeni zračnemu toku. Kljub temu v razgibanem reliefu lahko pride do okrepitve hitrosti vetra v (ozkih) dolinah ter spust do nižjih nadmorskih višin. Izpostavljena so tudi širša odprta območja, predvsem Jadransko morje in posledično obalni predeli, kjer je trenja s podlago manj in lahko veter pri tleh dosega višje hitrosti. Najmočnejše sunke vetra pričakujemo jutri zvečer pred hladno fronto in ob samem prehodu fronte. Ta nas bo dosegla od zahoda, tako bo potoval tudi stržen močnejšega vetra od zahoda proti vzhodu. Sunki vetra bodo v višjeležečih krajih in nad morjem brez težav presegali hitrost 100 km/h, po nižinah zlasti zahodne Slovenije med 60 in 90 km/h. Najizrazitejši veter po nižinah pričakujemo na Primorskem, sunki vetra do 80 km/h so v prvem delu noči možni tudi na severovzhodu. Obstaja nevarnost vetrolomov. Zelo močan južni veter je pričakovati tudi v avstrijskih in italijanskih Alpah, na severozahodnem delu Padske nižine in na hrvaški obali, zlasti na jugu Istre ter v Kvarnerju. Jadransko morje bo tam močno vzvalovano, valovi bodo lahko visoki več kot 5 m.

Meja sneženja se bo v noči na torek spustila

V teh dneh se zaradi tople zračne mase, ki jo prinašajo južni vetrovi, meja sneženja giblje tudi nad našimi najvišjimi vrhovi. Občasno sneži do 2700 m nadmorske višine. V noči na torek nas bo od zahoda prešla burna hladna fronta. Meja sneženja se bo zato sredi noči naglo spustila. V torek se bo meja sneženja gibala na med 1800 in 2100 m nadmorske višine.

Spodnji vertikalni časovni presek prikazuje temperaturo zraka in relativno vlažnost. Viden je občuten padec temperatur v noči na torek po celotnem preseku. Ničta izoterma se bo v torek gibala malo nad 2000 m nadmorske višine. Vir grafike: ARSO

Prispevek pripravila: Domen Svetlin in Aleš Rozman

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od