Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Obilne padavine na južni strani Alp in močni južni vetrovi

Nad Sredozemljem se poglablja obsežno območje nizkega zračnega pritiska s centrom na območju Majorke. Topli vetrovi južnih smeri nad območje Alp, Apeninskega polotoka in Jadrana prinašajo zelo vlažen zrak.  Ciklonsko območje, ki nastaja nad Sredozemljem se bo pomikalo proti Alpam in osrednji Evropi. Nad naše kraje južni vetrovi prinašajo vlažen zrak, posledično bo predvsem ob alpskih pregradah v naslednjih 72 urah obilno deževalo. Vremenska fronta nas bo od zahoda dosegla v ponedeljek popoldan, ko se bodo padavine prehodno okrepile povsod po Sloveniji, vmes pa bodo tudi nevihte z močnimi nalivi.

Slika: Postavitev zračnih mas nad Evropo in Atlantikom. Vir: meteociel.fr

Nedelja bo pri nas vremensko pestra. Še naprej bo pihal veter južnih smeri, ki bo prinašal vlažen in topel zrak. Občasno bo v večjem delu Slovenije deževalo, najpogosteje na severozahodu Slovenije, najmanj pa na vzhodu države, kjer lahko ostane suho večji del dneva. Ponekod lahko tudi zagrmi. Temperature se bodo gibale od 11 do 16 °C, na skrajnem vzhodu države in na Primorskem čez dan od 17 do 20 °C.

Tudi v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan se bo nadaljevala podobna slika. Najpogosteje bo deževalo na severozahodu Slovenije, drugod po Sloveniji pa se bodo občasno vzpostavljali padavinski pasovi, ki bodo potovali iz smeri Istre in Kvarnerja proti Koroški in Pohorju. Na skrajnem vzhodu Slovenije bodo padavin zelo malo, ponekod bo še suho. Na severovzhodu Slovenije se bo občasno pokazalo tudi sonce. Jutranje temperature bodo od 11 do 15 °C, najvišje dnevne pa od 14 do 19 °C, na Primorskem do 21 °C, na severovzhodu Slovenije pa lahko tudi do 23 °C. Zvečer se bodo padavine od zahoda okrepile in prehodno zajele vso Slovenijo. Veter južnih smeri se bo okrepil. Vmes bodo tudi nevihte, ki jih lahko lokalno spremljajo siloviti nalivi, močnejši sunki vetra in sodra.

Ozračje se bo do torka dopoldan večinoma umirilo. V torek bo v zahodni in osrednji Sloveniji še občasno deževalo, v vzhodni Sloveniji pa bo večinoma suho. Pihal bo jugozahodni veter.

Največ padavin na območju Alpskih pregrad

Zaradi vlažnih vetrov južnih smeri, ki bodo nad Alpe narivali in kopičili vlažen zrak, bo prav tam padlo občutno največ padavin. Lokalno lahko na južnih straneh alpskih pregrad v severozahodni, severni in severovzhodni Italiji, pa tudi v skrajnem delu severozahodne Slovenije, pade od 300 do 600 mm dežja v le 72 urah. Na izpostavljenih mestih pod alpskimi pregradami je pričakovati poplavljanje vodotokov. Narasle bodo tudi reke, ki se iz smeri Alp iztekajo v notranjost Italije, Avstrije in Slovenije.

Pri nas bodo močneje narasle reka Soča in reka Drava. Prav tako so možne težave ob manjših vodotokih v severozahodni Sloveniji. Največ padavin bo padlo pod Alpsko pregrado, na severozahodu Slovenije. Tam lahko do torka lokalno pade od 250 do 400 mm dežja. Izstopalo bo tudi območje dinarske pregrade (Snežnik), kjer lahko lokalno pade od 100 do 200 mm padavin. Drugod po Sloveniji bo dežja bistveno manj. Do torka bo v večjem delu Slovenije padlo od 20 do 80 mm dežja. Najmanj padavin bo na skrajnem vzhodu Slovenije. Dogajanje bomo spremljali in vas informirali preko naše facebook strani.

Obilne padavine je pričakovati tudi na obalnih območjih Ligurije in Toskane (Italija), na severozahodu Hrvaške (Gorski Kotar, deli Istre).

 Slika: Predvidena skupna količina padavin po izračunu meteorološkega modela ICON do torka zvečer. Daleč največ dežja bo padlo v severni Italiji, na južni strani alpske pregrade, kamor bodo vetrovi narivali topel in vlažen zrak. Vir: wxcharts.eu

Vetrovi južnih smeri

Ker se bomo ves čas nahajali na vzhodni strani ciklonskega območja, bodo pihali vetrovi južnih smeri. Veter bo najmočnejši na območju Jadrana in v višjeležečih predelih, kjer lahko v ponedeljek popoldan, zvečer oz. v noči na torek, ob prehodu vremenske fronte, prehodno v sunkih presega hitrost 100 km/h. Drugod lahko v ponedeljek pozno popoldan in zvečer sunki prehodno dosežejo hitrosti med 70 in 80 km/h. Vetrovno bo tudi v torek.

Še močnejši veter je pričakovati ponekod v Alpah in nad Jadranskim morjem, pa tudi v Kvarnerju, Istri in Gorskem Kotarju. Na izpostavljenih mestih lahko sunki južnega vetra tam v ponedeljek presežejo hitrost 130 km/h.

Krajevno je možen vetrolom.

Dogajanje bomo spremljali in vas informirali preko naše facebook strani.

 Slika: predvideni sunki vetra v ponedeljek zvečer po izračunu meteorološkega modela ICON. Izstopajo višjeležeči kraji v Alpah, Dinarska pregrada, Jadransko morje, severni Apenini in Genovski zaliv. Lokalno lahko sunki vetra na res izpostavljenih mestih presežejo hitrost 150 km/h. Tudi nad morjem bodo sunki ponekod krepko presegali hitrost 100 km/h. Vir: Vir: wxcharts.eu

Nastajale bodo tudi nevihte z nalivi

Južni vetrovi nad naše kraje prinašajo topel in vlažen zrak, posledično tudi nekaj razpoložljive potencialne konvektivne energije. Posledično bodo vmes, predvsem v bližini morja, nastajale tudi nevihte. Predvsem v ponedeljek popoldan in zvečer bodo ob prehodu vremenske fronte v večjem delu Slovenije nastajale nevihte z močnejšimi sunki vetra in nalivi. Možna bo tudi sodra. Napoved neviht za ponedeljek bomo izdali v nedeljo zvečer.

Agencija RS za okolje (ARSO) opozarja

Porast in razlivanje Drave, možna razlivanja rek v nedeljo

Izdano 27. 10. 2018 ob 19:00

V naslednjih urah se bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo hitro povečal ter bo predvidoma tekom noči ustaljen pri 1000 m3/s. Pri tem se bo reka Drava razlivala na izpostavljenih območjih.

V nedeljo do noči na ponedeljek bodo ob možnih dolgotrajnejših nalivih hitro naraščale sprva manjše reke. Ob tem so možna posamezna razlivanja rek. Pojav je verjeten v zahodni, osrednji, južni in deloma vzhodni Sloveniji

V nedeljo bo morje okoli 12. ure zaradi kombinacije povišane gladine in valovanja poplavljalo nižje izpostavljene dele obale.

Prispevek pripravil: Aleš R. 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od