Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Ozračje bo nestabilno, pojavljale se bodo pogoste padavine, tudi močnejše nevihte

Hladna fronta, ki je včeraj dosegla srednjo Evropo se približuje našim krajem. Nad Alpami se bo odcepilo šibko višinsko jedro hladnega zraka, ki se bo nato zadrževalo nad severno Italijo, kjer že nastaja ciklonsko območje. Nad našimi kraji in okolico bo ozračje v prihodnjih dneh zelo nestabilno. Pojavljale se bodo pogoste padavine, tudi nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra. Natančen potek vremena bo zaradi muhastih značilnosti višinskega jedra hladnega zraka precej vprašljiv. Lokalno bodo lahko padle velike količine dežja, zaradi česar lahko ponekod poplavljajo predvsem manjši vodotoki.

NAPOVED NEVIHT

Izdano: 31. 08. 2018, ob 15:30
Velja: od 31. 08. 2018 (19:00) do 01. 09. 2018 (09:00)

V petek popoldan, predvsem pa pozno zvečer, bodo nad severozahodno Italijo in severnim Jadranom nastale nevihte, ki se bodo nato v obliki linije neviht pomikale v smeri Slovenije. Vmes lahko predvsem na Primorskem in Notranjskem nastane kakšno neurje z močnimi sunki vetra in nalivi. Večje toče ni pričakovati, možna pa je manjša toča ali sodra. Nevihtna linija bo do sobote zjutraj prešla večji del Slovenije.

Smer pomikanja neviht: JZ -> SV
Hitrost pomikanja neviht: zmerna

NAPOVED NEVIHT

Izdano: 31. 08. 2018, ob 15:30
Velja: od 31. 08. 2018 (19:00) do 01. 09. 2018 (09:00)

V soboto bo pretežno oblačno. Dopoldan se bodo začele pojavljati nove padavine, večinoma plohe in nevihte, ki se bodo čez dan in popoldan razširile nad vso Slovenijo. Vmes bodo ponekod močnejši, tudi dolgotrajnejši nalivi, zaradi katerih lahko lokalno prihaja do težav z meteornimi vodami. Jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem okrog 18 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale od 19 do 24 °C.

Tudi v noči na nedeljo bodo iz smeri Hrvaške nad Slovenijo še naprej prihajale padavine, deloma nevihte. Vmes bodo lokalno močni nalivi. V nedeljo čez dan bo spremenljivo oblačno, marsikje se bodo pojavljale plohe in nevihte, ponekod tudi močnejše. Največja verjetnost za nastanek močnejših neviht s silovitimi nalivi bo tokrat prisotna na severovzhodu Slovenije. Tam bodo jugovzhodni vetrovi dovajali največ potencialne konvektivne energije in nestabilnosti.

POZOR! Lokalno se bodo jutri in v nedeljo pojavljali močni, tudi dolgotrajnejši nalivi. Zaradi nalivov lahko ponekod lokalno pade tudi preko 100 mm padavin. V soboto popoldan, v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo posledično možna razlivanja vodotokov v nekaterih delih Slovenije.  Zaradi nepredvidljivosti lokacije neviht, je težko določiti, kje bo padlo največ padavin in koliko padavin natančno bo padlo. Predvidoma bo v soboto najbolj pestro v osrednji in vzhodni Sloveniji, v nedeljo pa predvsem na severovzhodu Slovenije. Na občutljivih območjih se bo povečala nevarnost proženja zemeljskih plazov.

Smer pomikanja neviht: sprva J -> S, kasneje JV -> SZ
Hitrost pomikanja neviht: zmerna

Zelo nestabilno bo tudi v ponedeljek. Možne bodo močnejše nevihte. Podrobnosti o ponedeljku pa v nedeljo.

5 dnevna napoved vremena

Spremljajte nevihte z nami preko naše facebook strani Neurje.si

SPREMLJAJTE RADARSKE SLIKE PADAVIN

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od