Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

ZLOM POLETJA: Čaka nas izrazita ohladitev, padavine z nevihtami se bodo razširile nad vso Slovenijo

  • Home
  • Splošna napoved
  • ZLOM POLETJA: Čaka nas izrazita ohladitev, padavine z nevihtami se bodo razširile nad vso Slovenijo

Drugi letošnji, sicer šibkejši, vročinski val se bo končal v petek. Hladna fronta, ki se trenutno zadržuje še daleč na severu Evrope in nad Atlantikom, bo v petek dosegla Alpe in tekom vikenda prešla naše kraje. Fronta bo izrazita, prinesla pa bo predvsem občutno ohladitev in obilnejšo pošiljko padavin. Nad severno Italijo bo nastalo ciklonsko območje, ki se bo nato zadrževalo nad severnim Jadranom in tam v začetku prihodnjega tedna hitro oslabelo. Od petka zvečer do vključno nedelje je pričakovati pestro vremensko dogajanje tako pri nas kot ponekod v naših sosednjih pokrajinah. Predvsem ponekod nad širšim območjem severnega Jadrana bodo lahko nastajale močne nevihte z nalivi, silovitimi sunki vetra in tudi točo.

Temperatura na višini 850 hPa (cca. 1500mnv) bo v soboto čez dan nad našimi kraji za do 10 °C pod dolgoletnim povprečjem (1981-2010). Sveže bo tudi drugod v precejšnjem delu Evrope. Gre za izračun meteorološkega modela GFS. Vir: www.tropicaltidbits.com

Kako bo torej pri nas?

ČETRTEK: Večji del dneva bo pretežno jasno, popoldan pa bo predvsem nad hribovitimi predeli severne in zahodne Slovenije nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 18, ob morju okoli 21 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 30 in 33 °C.

PETEK: Zbudili se bomo v sončno jutro s prijetnimi temperaturami, ki se bodo gibale od 14 do 19, ob morju okrog 21 °C. Čez dan bo na nebu nekaj kopaste oblačnosti iz katere bodo predvsem v zahodni in severni Sloveniji nastajale posamezne plohe in nevihte, kakšna pa lahko nastane tudi drugod po državi. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 34 °C. Pozno zvečer se bo možnost nastanka neviht v severni in zahodni Sloveniji postopno povečale. Možne bodo prve močnejše nevihte. Nevihte bodo pozno zvečer začele nastajati tudi nad morjem in sredi noči ali proti sobotnemu jutru dosegle hrvaško Istro in slovensko obalo.

SOBOTA: Večji del dneva bo pretežno oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami. Predvsem v južni polovici Slovenije bodo sprva možne tudi močnejše nevihte. Tekom dneva bo ponekod zapihal veter severnih smeri. Podrobnosti o nevihtah bomo izdali v petek popoldan. Temperature se bodo gibale med 15 in 24 °C. V noči na nedeljo bo oblačno s pogostimi padavinami. Ponekod lahko še zagrmi, vmes bodo tudi močnejši nalivi.

NEDELJA: V nedeljo bo pretežno oblačno z občasnim dežjem, ki bo proti popoldnevu slabel in do večera postopno ponehal, najkasneje na jugovzhodu Slovenije. Na Primorskem bo zapihala burja, drugod bo pihal veter severnih smeri. Temperature se bodo gibale med 13 in 18 °C, ob morju okoli 21 °C. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 1900 m.

Poglejte še 5-dnevno napoved vremena. Klikni TUKAJ.

Glede na trenutne izračune pričakujemo glavnino padavin v noči na nedeljo. Takrat nas bo predvidoma prehajala hladna fronta. Največ padavin je, glede na trenutne izračune, pričakovati v zahodni polovici Slovenije, kjer bodo vmes tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Središče ciklona se bo ob tem terminu nahajalo nad severno Italijo. Vir: www.tropicaltidbits.com

Daleč največ padavin gre ob spremembi vremena pričakovati na območju Furlanije Veneta, zahodne Slovenije in dela južne Avstrije. Nevihtno najbolj pestro bo na območju severnega Jadrana. Vir karte: www.tropicaltidbits.com

Nizka meja sneženja? Res je.

Nekateri mediji te dni precej izpostavljajo besedo “sneženje”. Res je da se bo meja sneženja ob izraziti ohladitvi spustila precej nizko, vendar so takšne izrazite ohladitve za zadnjo dekado avgusta nekaj povsem običajnega. Naše najvišje vrhove bo v nedeljo pobelil sneg, vendar ni to nič neobičajnega. V nedeljo bo na Kredarici povsem zimsko. Temperatura bo padla pod ledišče, prehodno bo močno snežilo, zapadlo pa bi lahko od 5 do 10 cm novega snega, ki pa bo že v začetku prihodnjega tedna hitro skopnel. Meja sneženja se bo sicer prehodno ponekod spustila tudi do 1800 m nadmorske višine.

Ponekod na višjih prelazih v avstrijskih in italijanskih Alpah bo v soboto in nedeljo zelo verjetno prav prišla zimska oprema.

Hrvaška Istra, Kvarner

Ta vikend vam obisk obale odsvetujemo, saj bo precej nevihtno. Meteorološki izračuni kažejo, da bo najbolj pestro prav na območju Istre in Kvarnerja, kjer gre od noči na soboto do nedelje pričakovati vmes tudi močne nevihte in krajevna neurja z močnimi sunki vetra, silovitimi nalivi, lahko tudi s točo. Ker nas bo v višinah zajel izrazit hladen zrak lahko v kombinaciji s toplim morjem nad morjem nastajajo tudi vodne trombe. Temperatura morja bo postopno padla.

Lov na nevihte

Člani naše ekipe se bodo zlom poletja pričakali na območjih, kjer bo najbolj pestro. Lokacijo lova na nevihte bomo, kot vedno določili šele nekaj ur pred začetkom dogajanja. O dogajanju na terenu in po Sloveniji vas bomo redno obveščali preko naše facebook strani Neurje.si.

OPOMBA: Napoved je izdana na podlagi trenutnih izračunov numeričnih meteoroloških modelov GFS in ECMWF. Z oddaljenostjo termina se možnost odstopanja stopnjuje. O morebitnih spremembah vas bomo obveščali preko naše facebook strani. Podrobnosti o nevihtnem dogajanju bomo izdali v petek popoldan.

Prispevek pripravil: Aleš Rozman

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od