Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

REPORTAŽA: Lov na nevihte po severovzhodu Slovenije in Madžarskem, 12. 06. 2018

  • Home
  • Reportaže
  • REPORTAŽA: Lov na nevihte po severovzhodu Slovenije in Madžarskem, 12. 06. 2018

Za našimi lovci na nevihte je uspešno obdobje nevihtnih dni. Objavljamo reportažo lova na nevihte, 12. 6. 2018. Po pregledu izračunov numeričnih meteoroloških modelov, smo se v torek odločili, da se odpravimo na severovzhod Slovenije, kjer so bili pogoji za razvoj močnih neviht s strukturami najbolj ugodni. Malo po 14. uri smo se Aleš Rozman (Neurje.si), Jernej Lipovec in Matej Štegar (VD Zevs) dobili v Mariboru, kjer smo pregledali trenutno stanje in počakali na razvoj prvih neviht. Te so nastale v osrednji Sloveniji in se pomikale v smeri Pohorja in Koroške.  Odločili smo se, da se premaknemo do Tepanj in tam spremljamo nadaljni razvoj. V nevihtnih nakovalih so nastali fotogenični oblaki tipa mammatus.

Oblaki tipa mammatus. Foto: Matej Štegar.

Težišče neviht, tudi superceličnih, se je nahajalo nad Zasavjem, nad hribi, zato se odločimo, da ne bomo tvegali s časom in se po dogovoru vrnemo nazaj v Podravje, kjer počakamo razvoj neviht jugovzhodno od prvega sistema. Že kmalu po vrnitvi v Podravje so nad Gorjanci nastale nove nevihte, ki so imele smer preko Posavja v Podravje. Takoj nam je bilo jasno, da bo to vplivalo na razvoj vremena na severovzhodu Slovenije. Ob prihodu prve nevihte nad Podravje se je le ta okrepila in kasneje razvila v nevihtno linijo, ki je potovala v smeri Slovenskih Goric. Odpravili smo se v Slovenske Gorice, kjer smo na območju občine Trnovska vas poiskali lokacijo s pogledom proti zahodu/jugozahodu. Tam smo počakali nevihto in spremljali njen razvoj.

Razvoj nevihte nad Podravjem. Fotografirano iz Drbetincev. Foto: Matej Štegar

Približevanje močne nevihte, ki jo je v centru spremljala tudi toča. Pogled iz občine Trnovska vas. Nevihti smo pravočasno pobegnili proti Prekmurju. Foto: Jernej Lipovec

Nevihtna linija se je krepila in se nam hitro približevala, zato se odločimo, da ji pobegnemo v Prekmurje. Ustavimo se v Bakovcih, v bližini avtoceste in počakamo prihod linije z vse lepšim shelf cloud-om. Časa je bilo dovolj tudi za nekaj poziranja.

Shelf cloud je postajal vse večji in bolj fotogeničen. Foto: Aleš Rozman

Shelf cloud v smeri Prlekije. Foto: Aleš Rozman

Foto: Jernej Lipovec

Foto: Jernej Lipovec

Shelf cloud se nam hitro približuje, zato nadaljujemo pot po avtocesti v smeri Lendavskih Goric. Iz avtomobila spremljamo nadaljni razvoj nevihtne linije.

Foto: Aleš Rozman

Ker je shelf cloud postajal vse lepši in mogočnejši se hitro ustavimo na počivališču Dolinsko, kjer uživamo v fanstastičnem razgledu.

Počivališče Dolinsko. Foto: Aleš Rozman

Foto: Matej Štegar

Foto: Matej Štegar

Foto: Matej Štegar

Foto: Jernej Lipovec

Shelf cloud nas dohiteva, a se ne damo. Nadaljujemo pot v smeri Madžarske. Na hitro se ustavimo še v kraju Doljni Lakoš, kjer opazimo wall cloud. Ta je spremljal središče nevihte nad Prlekijo, kjer se je nahajalo neurje s točo in močnimi sunki vetra. Nevihtno linijo smo nato spremljali tudi po Madžarskem, kjer se najprej ustavimo v kraju Dobri.

Foto: Jernej Lipovec

Fantastičen shelf cloud. Foto: Jernej Lipovec.

Foto: Matej Štegar

Foto: Matej Štegar

Javljanje v živo na facebook stran Neurje.si. Foto: Aleš Rozman

Wall cloud v ozadju. Foto: Aleš Rozman

Gremo naprej. Ustavili smo se v kraju Eszteregnye, kjer nas shelf cloud tudi dohiti in prehiti. Doseže nas močan naliv z vetrom in številne razelektritve.

Foto: Matej Štegar

Foto: Matej Štegar

Odločimo se, da bomo nevihtni liniji sledili do Blatnega jezera, z željo po fotografiranju razelektritev nad jezerom. V kraju Balatonberény izkusimo presenetljivo topel veter, ki je pihal iz smeri pregretega Blatnega jezera. Nad nami so švigale strele, ki so občasno popolnoma osvetlile pokrajino. Zaradi vetra in dežja je bilo lovljenje strel močno oteženo, a nam je nekaj utrinkov vseeno uspelo ujeti.

Foto: Aleš Rozman

Foto: Matej Štegar

Foto: Jernej Lipovec

Prilagamo še radarsko sliko padavin v času lova na nevihte. Na radarskih slikah so označene tudi lokacije, kjer smo se nahajali.

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od