Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

REPORTAŽA: Petkovo burno vremensko dogajanje na severovzhodu Slovenije

Petkovo burno vremensko dogajanje je najbolj zaznamovalo Štajerski del Slovenije. Ciklonsko območje v Sredozemlju je te dni krojilo vreme tudi pri nas. Z vzhodnimi vetrovi nad naše kraje doteka topel in vlažen zrak. Posledično je ozračje nad Slovenijo in tudi večjim delom Balkana zelo nestabilno. Od včeraj dopoldan (09:00) do polnoči je na območju Balkana udarilo več kot 110.000 strel, od tega samo na območju Slovenije in bližnje okolice kar preko 60.000, kar je za začetek maja zares izjemno. Pojavljale so se številne nevihte, vmes tudi neurja s točo in silovitimi nalivi.

Pri nas je bilo najhuje na območju Podravja, kjer so se popoldan začele pojavljati prve nevihte. Močne nevihte, lokalno tudi supercelične, so se na območju Ptuja in Maribora obnavljale več ur, padala je tudi toča. V nekaterih krajih so bili toče deležni večkrat v le nekaj urah. Pozno popoldan so se začele pojavljati prve težave s hudourniškimi vodami. Potoki so se spremenili v reke, poplavljene pa so bile številne ceste in objekti. Na avtomatski meteorološki postaji Ptuj, Agencije RS za okolje, je od petka popoldan do sobote zjutraj padlo 144 mm dežja, na postaji Letališče E. R. Maribor je padlo 134,3 mm dežja, v Mariboru pa 94,9 mm. Ker vremenske postaje ne pokrivajo več območij, predvidevamo, da je glede na radarsko sliko padavin in dogajanje na terenu ponekod padlo tudi krepko preko 150 mm padavin. Takšni nalivi so za območje Podravja prava redkost in se zgodijo nekje enkrat na 200 let.

Napoved  in opis vremenske situacije za burno vremensko dogajanje v petek popoldan smo izdali v četrtek zvečer, še enkrat pa smo jo osvežili v petek dopoldan. Celotno napoved si lahko ogledate TUKAJ.

Gasilci so na območju Podravja imeli polne roke dela. Vir: SPIN

Objavljamo nekaj fotografij in video posnetkov, ki ste nam jih pošiljali včeraj. Hvala vsem za izčrpno poročanje.

 

Toča v Lenartu v Slovenskih Goricah. Foto: Simon Osovniker

Hudourniških poplav so bili deležni tudi v Hočah. Foto: Danica Porekar

Hoče. Foto: Danica Porekar

Na terenu so bili tudi lovci na nevihte iz večih koncev Slovenije. Foto: Matej Štegar. Na fotografiji je supercelična nevihta, ki je razvila izrazit wall cloud.

Izrazit wall cloud na Ptujskem. Foto: Darinko Sklerovnik

 

Supercelična nevihta in izrazit wall cloud v bližini Ptuja. Foto: Jan Čuček

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od