Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Ta teden bomo deležni dveh poslabšanj s plohami in nevihtami, temperature bodo poletne

  • Home
  • Splošna napoved
  • Ta teden bomo deležni dveh poslabšanj s plohami in nevihtami, temperature bodo poletne

Danes bomo ponekod spet doseglih 30 °C, naslednje dni pa bomo to mejo v večjem delu države presegali, vendar izdatnejše vročine ni pričakovati. Najbolj vroče bo v petek, ko se bodo najvišje dnevne temperature gibale med 31 in 35 °C. Večino tedna bo sijalo sonce, kljub temu pa nas čakata dve vremenski motnji.

Prva oslabljena hladna fronta nas bo prešla jutri popoldan. Ozračje bo čez dan in popoldan postalo nestabilno. Nad južno Avstrijo bodo nastajale posamezne plohe in nevihte, ki se bodo pomikale proti Sloveniji in naprej proti jugovzhodu. Ponekod lahko nastanejo posamezne močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in manjša toča. Največja verjetnost za nastanek bolje razvitih neviht bo na območju Savinjske in Koroške regije, kakšna močnejša nevihta pa ni izključena tudi na Gorenjskem, Koroškem in Notranjskem. Napoved neviht bomo po natančnem pregledu meteoroloških izračunov izdali danes zvečer.

Predvidena časovna razporeditev ploh in neviht v sredo, 16. 8. 2017. Možna so odstopanja. Nevihte se bodo pojavljale krajevno, zato popolnoma povsod padavin ni pričakovati. 

Po meteorološkem izračunu WRF-ARW, ki s to karto prikazuje skupno količino padavin v prihajajočem poslabšanju, lahko sklepamo, da bodo nevihte najpogostejše na severu države, kar nekaj pa jih bo nastalo tudi od Gorenjske in severne Primorske do Snežnika. Ker gre za plohe in nevihte, količine padavin in točne lokacije, ki jo kaže karta, ne smemo vzeti povsem resno. Vir: modellzentrale.de

V soboto nas bo prešla izrazita hladna fronta z nevihtami

Večje poslabšanje s padavinami pričakujemo v soboto, ko bo preko Alp na naše kraje pritiskala izrazitejša hladna fronta s padavinami in ohladitvijo. Fronta nas bo predvidoma prešla v noči na nedeljo. V soboto popoldan bodo v večjem delu države nastajale krajevne nevihte. Padavine bodo postopno zajele večji del države. Podrobnejših napovedi pa zaradi oddaljenosti dogodka še ne moremo izdati. Več o tem poslabšanju pa v petek.

Ansambelski izračuni meteorološkega modela GFS. Praktično vsi izračuni nakazujejo izrazitejšo ohladitev v noči na nedeljo. Temperatura na 850hPa bo v kratkem času padla za okrog 10 °C. Vir: wetterzentrale.de

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od