Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Vremenska fronta bo v nedeljo poskrbela za silovita neurja!

NAPOVED NEVIHT JE BILA NAZADNJE POSODOBLJENA 25. 06. 2017 OB 10:00

Nedelja bo zelo pestra in nevarna. Popoldan bo Slovenijo od severozahoda prešla vremenska fronta, ki bo glavni razlog za zelo burno dogajanje po vsej Sloveniji. Glede na izračune meteoroloških modelov WRF-ARW in dejavnike, ki vplivajo na razvoj, rast in moč nevihtnih sistemov, smo za nedeljo za celotno Slovenijo izdali LEVEL 2.

Že zjutraj in dopoldan lahko kje po Sloveniji nastane kakšna osamljena nevihta, ki bo lahko lokalno že precej močna. Nevihte lahko spremlja močan naliv, sunki vetra in toča.

Čez dan se bodo, ob pritiskanju hladne fronte, padavine z nevihtami od severozahoda krepile in širile v notranjost Slovenije. Vmes bodo krajevno močne nevihte oz. silovita neurja z močnim, rušilnim vetrom, močnimi in dolgotrajnejšimi nalivi ter točo. Toča lahko v premeru lokalno presega 3 cm. Glavnino dogajanja pričakujemo nekje od 13. ure naprej pa do večera. Pozno zvečer bodo padavine od severozahoda povsod  postopno ponehale.

Glavno nevarnost bo predstavljal močan nevihtni piš (downburst), ki bo lokalno podiral drevesa, odkrival strehe in lomil ter premetaval nepritrjene ali lažje predmete. Obstaja nevarnost večje materialne škode! Sunki silovitega nevihtnega piša lahko lokalno presežejo hitrost 100 km/h!

Neurja bodo lokalno spremljali zelo močni nalivi, zaradi katerih na lokalnih območjih pričakujmo težave s hudourniškimi vodotoki ter poplavljanjem cest in objektov.

Splošna vremenska napoved za nedeljo

Zjutraj se bomo prebudili v večinoma sončno jutro, ponekod bo na nebu nekaj koprenaste oblačnosti. Lokalno lahko kje v notranjosti države nastane kakšna osamljena nevihta. Čez dan se bo od severozahoda oblačnost zgoščala. Padavine, vmes tudi močne nevihte, se bodo okrepile in širile v notranjost države oz. proti vzhodu. Vmes bodo tudi močna neurja, ki bodo možna povsod po državi (več v napovedi neviht). Proti večeru bodo padavine na severozahodu že ponehale, tekom večera in noči pa se bodo nevihte razkadile povsod po državi.

Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 22 °C, pred prihodom fronte od 27 do 31 °C, ob prehodu fronte pa bo temperatura naglo padala. Pozno popoldan in zvečer se bodo temperature v večjem delu države gibale le še od 15 do 23 °C.

Napoved izdajamo na podlagi visokoresolucijskega modela WRF-ARW

Spodnje dve karti prikazujeta enourne padavine za jutri popoldan. Poudarjamo, da model ne more napovedati točne lokacije nevihtnih pojavov, kar pomeni, da ne smemo dobesedno verjeti karti, ki padavinska območja zariše na podlagi zapletenih izračunov. Iz teh padavinskih kart lahko razberemo približen čas dogajanja ter intenzivnost padavin. Vir kart: modellzentrale.de

Situacijo spremljajte preko radarskih slik padavin

>> SPREMLJAJTE RADARSKO SLIKO PADAVIN <<

Radarske slike padavin so pokazatelj trenutnega stanja padavin nad določenim področjem. Prikazujejo razporeditev in jakost padavin. Iz animacije lahko razberemo tudi smer potovanja padavinskih oblakov. Radarske slike padavin so glavni pripomoček oz. velika pomoč lovcem na nevihte saj iz oblik in intenzitete celic lahko razberemo ali gre za supercelično ali enocelično nevihto, prav tako lahko razberemo smer in hitrost potovanja nevihte, v veliko primerih lahko ugotovimo tudi ali nevihta nosi točo ter kako močni so nalivi.

>> MOŽNOST TOČE ZA SLOVENIJO <<

Možnost toče vam prikaže trenutno možnost toče na določenem območju RS. Območje, kjer je prisotna oranžna barva ponazarja srednjo možnost toče, rdeča barva pa nakazuje veliko možnost toče, lahko da tudi večje sodeč po intenziteti pojava in reflektivnosti radarske animacije oz. slike. Vir: ARSO

SPREMLJAJTE SITUACIJO Z NAMI 

Ekipa Neurje.si

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od