Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

PETEK: Možna neurja z debelo točo, močnimi nalivi in silovitimi sunki vetra!

V petek popoldan bodo predvsem v severovzhodni Sloveniji (LVL2) možna močna neurja z debelo točo, ki lahko v premeru lokalno preseže 4 cm. Neurja bodo spremljali tudi močni nalivi, siloviti sunki vetra in številni udari strel.

Ob močnih nevihtah oz. neurjih lahko močneje narastejo hudourniški vodotoki, močan nevihtni piš lahko lokalno odkriva strehe in podira drevesa.

Na jugozahodu Slovenije neviht ne pričakujemo. Na območju LVL1 bodo nastajale posamezne nevihte, vmes lahko tudi kakšna močnejša z nalivi, točo in sunki vetra. Toča lahko ob močnejših nevihtah v premeru prav tako presega 3 cm.

Na območju MOŽNOST NEVIHT obstaja manjša verjetnost nastanka nevihtnih pojavov, vendar lahko kljub temu nastane kakšna nevihta z močnejšim nalivom in sunki vetra. Ni izključena tudi toča.

Nevihte bomo spremljali preko naših strani, predvsem na facebook strani Neurje.si. Tja nam lahko pošiljate informacije ter fotografije o stanju pri vas. Pošljete nam lahko tudi na urednistvo@neurje.si

Splošna vremenska napoved za petek

Zjutraj se bomo zbudili v večimona sončno vreme, lokalno bo lahko na nebu nekaj koprenaste oblačnosti, ki se bo dopoldan razkrojila. Čez dan bodo od severa pričeli rasti nevihtni oblaki. Proti popoldnevu in popoldan bodo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji nastajale krajevne nevihte, vmes lahko tudi neurja. Nevihte bodo večer slabele in v prvem delu noči na soboto ponehale, povsod se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 21, v zatišnih legah okrog 15 °C. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 35, na skrajnem vzhodu Slovenije do 36 °C. Ob prihodu neviht bo temperatura naglo padala.

Kako direktno spremljati nevihte po Sloveniji?

>> SPREMLJAJTE RADARSKO SLIKO PADAVIN <<

Radarske slike padavin so pokazatelj trenutnega stanja padavin nad določenim področjem. Prikazujejo razporeditev in jakost padavin. Iz animacije lahko razberemo tudi smer potovanja padavinskih oblakov. Radarske slike padavin so glavni pripomoček oz. velika pomoč lovcem na nevihte saj iz oblik in intenzitete celic lahko razberemo ali gre za supercelično ali enocelično nevihto, prav tako lahko razberemo smer in hitrost potovanja nevihte, v veliko primerih lahko ugotovimo tudi ali nevihta nosi točo ter kako močni so nalivi.

>> MOŽNOST TOČE ZA SLOVENIJO <<

Možnost toče vam prikaže trenutno možnost toče na določenem območju RS. Območje, kjer je prisotna oranžna barva ponazarja srednjo možnost toče, rdeča barva pa nakazuje veliko možnost toče, lahko da tudi večje sodeč po intenziteti pojava in reflektivnosti radarske animacije oz. slike. Vir: ARSO

 

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od