Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Evropo bo naslednji teden preplavila nova dolina hladnega zraka

Nad Atlantikom se bo v naslednjih dneh krepilo območje visokega zračnega pritiska ter se razširilo proti Islandiji. Od severa se bo pričela spuščati nova gmota hladnega zraka, tokrat po zahodni strani Alp, preko Francije proti Iberskemu polotoku. Temperature bodo severno in zahodno od Alp spet občutno padle. Ponekod v Nemčiji, Franciji, Švici, Avstriji pa tudi na Češkem bo lahko ponovno snežilo do nižin. Največ padavin bo na območju Alp, kjer lahko ponekod v visokogorju zapade tudi preko 2 m novega snega.

ECM1-96

Postavitev zračnih mas v noči na četrtek, 27. 4. Vir: Meteociel

Naši kraji bodo vzhodno od doline hladnega zraka, zato bo nad nas od jugozahoda vsaj do četrtka še pritekal topel a vlažen zrak. Nahajali se bomo na dokaj ostri meji med hladnim in toplim zrakom, to pa v praksi velikokrat že samo po sebi pomeni obilnejše padavine. Nad severno Italijo (nekje nad Genovskim zalivom) bo nastalo ciklonsko območje, ki bo našim krajem prinašalo obilne padavine. Daleč največ padavin bo padlo na severozahodu Slovenije. Meja sneženja bo do četrtka ostala v gorah (nekje med 1700 in 2100 m nadmorske višine). V četrtek oz. v petek pa se bo meja sneženja postopno spuščala. V Julijskih Alpah bo nad okoli 2300 m nadmorske višine lahko padlo tudi preko 100 cm snega, lokalno (območje Kanina) lahko tudi preko 150 cm.

Glede na trenutne izračune se predvsem zahodni Sloveniji obeta predvsem obilno deževje. Pretoki rek se bodo od sredine tedna naprej povečevali. Natančno količino padavin je zaenkrat še nemogoče napovedat, je pa situacija ob ugodnem razpletu “zrela” tudi za morebitno poplavljanje vodotokov predvsem v zahodni Sloveniji. Več o tem pa tekom tedna.

Severno od Alp bo ponekod snežilo do nižin

Spodnji karti prikazujeta višino snežne odeje do petka. Prikaz temelji na podlagi izračunov Evropskega modela ECMWF. Severno in zahodno od Alp bo ponekod snežilo do nižin. Na območju Münchna v Nemčiji bi po zadnjih izračunih lahko zapadlo tudi do 30 cm novega snega. Izjemno veliko snega bo zapadlo v visokogorju, ponekod lokalno tudi preko 150 cm (Julijske Alpe).

111a69a06540b911_0f55760b4c210b87

Vir: bergfex.si

111a69a06540b911_73879a60f56604ae

Daleč največ snega bo zapadlo na območju Kanina. Vir: Bergfex.si

Severno in zahodno od Alp bo ponekod spet udarila pozeba

Vdor hladnega zraka bo spet poskrbel za nizke temperature tudi po nižinah. Tokrat bodo temperature zelo nizke predvsem na območju Nemčije, Francije, Švice, Poljske, Češke, Avstrije pa tudi ponekod v severni polovici Iberskega polotoka. Ponekod se bodo temperature spet spustile pod ledišče, kar lahko lokalno pripelje novo pozebo. Vir spodnjih kart: Meteociel.fr

nemčija

150-583DE

španija

Glede količine padavine, natančnega poteka vremena, meje sneženja, temperatur in drugih podrobnosti pa več tekom tedna.

Prispevek pripravil Aleš R., Neurje.si

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od