Neurje

Storm Chasers Slovenija

Brez posebnosti! | 16.11.2018

!

Vročina bo najhujša v sredo in četrtek

Danes bo povsod malenkost manj vroče, saj dnevne temperature nikjer, razen na Primorskem, ne bodo presegle meje 35 °C. Popoldan bo predvsem v severni Sloveniji predvidoma nastalo nekaj vročinskih neviht. Ob nevihtah se lahko lokalno pojavijo sunki vetra, kakšen močnejši naliv, izključena pa ni tudi toča ali sodra.

original (1)

VROČINA BO V NASLEDNJIH DNEH SPET POKAZALA PRAVE ZOBE!

Jutri bo v glavnem jasno, možnost vročinskih neviht bo skoraj nična. Jutranje temperature bodo od 16 do 24, dnevne pa od 31 do 36, na Primorskem okrog 37 °C. V sredo bo sončno in zelo vroče. Popoldan bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna osamljena vročinska nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 17 do 24 °C, najvišje dnevne pa od 33 do 37, na Primorskem do okrog 38, na Goriškem lahko blizu 40 °C! Četrtek bo sončen in še nekoliko bolj vroč. Popoldan se bo možnost vročinskih neviht nekoliko večja kot v torek in sredo. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma od 18 do 24, na Primorskem okrog 25 °C. Najvišje dnevne pa se bodo gibale od 34 do 38, na Goriškem do 39 °C.

original (2)

gfs-0-66

Postavitev zračnih mas nad Evropo 22. 07. 2015 Vir: meteociel.fr

gfs-1-66

Temperatura na 850 hPa (v Sloveniji na cca. 1500m nadmorske višine) Vir: meteociel.fr

Od petka do nedelje bodo, glede na trenutne meteorološke karte, dopoldnevi večinoma sončni, popoldan pa bo predvsem na severu nekaj več oblakov, vendar sonca nebo manjkalo. Predvsem v severni polovici države se bodo pojavljale krajevne nevihte, tudi močnejše. O intenzivnosti neviht in o tem kako pogoste bodo pa v drugi polovici tedna. Vročina bo nekoliko popustila, vendar se bodo dnevne temperature še vedno gibale med 28 do 35 °C.

Se bomo vročine znebili?

Zadnji teden v juliju je vremensko gledano še precej odprt. Obstaja verjetnost, da bomo lažje zadihali ob prijetnih temperaturah, lahko pa se zgodi, da nas na hitro obišče spet nov val vročine. Vendar o tem ob koncu tega tedna.

graphe3_1000___14.905660377358487_45.95141700404858_

Ensi modela GFS. Vir: Meteociel.fr

VISOKE KONCENTRACIJE OZONA (ARSO)

Osveženo 20.7.2015

Danes in v naslednjih dneh pričakujemo visoke koncentracije ozona. Predvsem na Primorskem lahko presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3.
Splošna zdravstvena priporočila, ki veljajo za vroče, jasne, sončne dni, ko so povišane tudi koncentracije ozona, so:
Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva. Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem pa med 12. in 19. uro. Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke). Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Vir opozorila: ARSO (Agencija RS za okolje)

POŽARNA OGROŽENOST PO SLOVENIJI (ARSO)

V večjem delu države velja opozoriti na zelo veliko požarno ogroženost. Na spodnji karti si lahko pogledate, kje je požarna ogroženost največja.

Opis najvišje stopnje nevarnosti iz Agencije RS za okolje: Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.

34w2tg

STOPNJA VERJETNOSTI ZA NASTANEK IN ŠIRJENJE POŽAROV V NARAVNEM OKOLJU Vir karte: Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO)

A. R., neurje.si team

Tags:

Environmentalist, storm chaser

Oglej si vse prispevke od